IZBORNA MATEMATIKA: Evo koliko stranaka ulazi u parlament!

U najnoviji saziv Skupštine Srbije ućiće 21 političkih partija, što je neuporedivo manji broj u odnosu na predhodni parlament u kojem je bilo čak 50 stranaka

  • 0

U novi saziv Skupštine Srbije nakon vanrednih izbora održanih u nedelju, na kojima je Srpska napredna stranka ostvarila ubedljivu pobedu ući će poslanici sa 7 izbornih lista od prijavljenih 19, a njih će delegirati 21 politička partija!

Novi poslanici Skupštine Srbije biće iz redova čak 21 političke partije, ali taj broj u odnosu na prethodni saziv parlamenta je neuporedivo manji jer je u njemu bilo 50 stranaka!

Prema konačnim procentima RIK-a u parlament ulaze izborne liste "Aleksandar Vučić - Budućnost u koju verujemo"; "Ivica Dačić - SPS-PUPS-JS"; "Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju"; "Boris Tadić - Nova demokratska stranka - Zeleni, LSV, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma"; "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor"; "SDA - Sulejman Ugljanin"; "Partija za demokratsko delovanje - Riza Halimi".

* Izborna Lista "Aleksandar Vučić - Budućnost u koju verujemo" će prema prvim podacima imati 158 mandata u Skupštini Srbije, a njih će delegirati 5 političkih partija - SNS, Nova Srbija, SPO, SDPS i Pokret socijalista!

* Koalicija "Ivica Dačić - SPS-PUPS-JS" imaće 44 mandata, a njih će podeliti upravo ove tri stranke.

* Lista "Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju" imaće 19 predstavnika u parlamentu, a njih će "dati" 3 političke partije DS, Nova stranka Zorana Živkovića i Bogata Srbija Zaharija Trnavčevića.

* Koalicija oko Borisa Tadića moći će da računa na 18 mesta u skupštinskim klupama koje će popuniti ljudi iz 7 partija - Nova demokratska stranka, Zeleni, LSV, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu i Demokratska levica Roma.

* U parlament će ući i Savez vojvođanskih Mađara koji će imati 6 poslanika, kao i stranke SDA - Sulejman Ugljanin sa 3 i PZDD Rize Halimija sa dva mandata.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA