Stefanović: Nismo dali Kosovo za kandidaturu

Šef pregovaračkog tima Beograda ocenio da je opozicija u teškoj situaciji, jer je pobedila politika "i EU i Kosovo

  • 0

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je večeras da Srbija nije dala Kosovo i Metohiju da bi dobila kandidaturu za članstvo u EU, niti je ugrozila nacionalni interes.

- Nismo dali Kosovo i nismo ugrozili nacionalni interes, niti Ustav Srbije. Nije važno samo ono što smo mi dobili, važno je i šta nismo izgubili, a mogli smo - rekao je Stefanović gostujući na Radio-televiziji Srbije.

On je naglasio da opozicija nije bila konstruktivna tokom vođenja dijaloga Beograda i Prištine, odbacujući kao netačne njihove ocene da je Srbija dala Kosovo za kandidaturu.

Stefanović je ocenio da je opozicija sada u teškoj političkoj situaciji, budući da je pobedila politika "i EU i Kosovo".

- Da vidimo šta smo mi to loše uradili i ko to uvodi termin izdajnik i zbog čega se ljudima koji rade neki državni posao preti zakonom - rekao je Stefanović.

On je napomenuo da je namera Beograda tokom razgovora oko regionalnog predstavljanja Prištine bila da izdejstvuje da Priština ne bude predstavljena kao država na regionalnim skupovima već da bude predstavljena asimetrično i da se u tome uspelo.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije i bivši ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić smatra, međutim, da je Srbija previše platila za dobijanje statusa kandidata.

- Sve se svelo na jedan uslov, a to je Kosovo i Metohija, a zanemareni su kopenhaški uslovi. Cena je prevelika, čak i da smo dobili više od kandidature - rekao je Samardžić.

Stefanović je ukazao na činjenicu da je međunarodna uprava od 1999. godine do danas na Prištinu prenela 99 odsto ovlašćenja i da je Beograd u datoj situaciji morao da brine o nacionalnim interesima, dok je Samardžić rekao da je tačno da je UMNIK preneo na Prištinu mnoge ingerencije, ali da je problem u tome što je aktuelna vlast, kako je rekao, "uvukla Srbe u te institucije".

Osvrćući se na stavove pojedinih opozicionih stranaka da sada treba zamrznuti situaciju na Kosovu i budućim generacijama ostaviti da rešavaju taj problem u nekim boljim okolnostima, Stefanović je upitao da li opozicija razmišlja da li bi tada uopšte bilo Srba na Kosovu i da li bi Hasim Tači sedeo i to čekao.

(Telegraf.rs/Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA