DODIK: Krim legalno, Kosovo nelegalno!

- Da je Kosovo išlo procedurama kojim je išao danas Krim, ja bih izašao i rekao da je to pravo naroda na samoopredeljenje - rekao je Milorad Dodik

  • 50

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da se ne može praviti paralela između situacije na Kosovu i Krimu.

Dodik kaže da je Kosovo nelegitimno proglasilo nezavisnost, prekršilo povelju UN i Rezoluciju 1244.

Predsednik RS je ukazao da ta rezolucija garantuje teritorijalni integritet Srbije, a na Kosovu nije bilo ni referenduma.

Odluku o nelegalnoj nezavisnosti Kosova je donela "grupa ljudi koja se proglasila skupšinom i nije pokrivala sve predstavnike sa čitavog Kosova". 

- Da je Kosovo išlo procedurama kojim je išao danas Krim, ja bih izašao i rekao da je to pravo naroda na samoopredeljenje, jer želim da to pravo afirmišem za sve ljude i narode, pa naravno i ovde za Bošnjake, koji su 1991. godine želeli da afirmišu pravo na samoopređeljenje u uslovima odvajanja od Jugoslavije -  rekao je Dodik, javila je agencija Fena.

On je podsetio da su se, upravo koristeći to pravo, Bošnjaci predstavili kao predstavnici čitave BiH, doveli do jednog stereotipa da se formira BiH, koja ima unutrašnje protivrečnosti i zato je došlo je rata. 

Rat je okončan Dejtonskim sporazumom koji je, kako je rekao Dodik, precizirao strukturu BiH, jer je kao samo takva novokonstruisana mogla da preživi i da se kreće dalje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIJA

    18. mart 2014 | 19:44

    Samo da kazem, ovom sto se potpisao kao Bosna Republika Srpska NIKAD NECE BITI UKINUTA. Ona ce samo jacati, bez obzira ko bude bio predsednik. Nisu mnogi zivoti dati da bi ju mi tako lako dali. Ideologija srpskog naroda je da zivi u svojoj drzavi i nijedan srbin nece odustati od svoje ideologije. Republika Srpska MOZE BITI SAMO SAMOSTALNA a ne ukinuta.

  • Bez Imena

    18. mart 2014 | 19:11

    Jes' da je lopov , al' je veliki Srbin!

  • Ljuti Četnik

    18. mart 2014 | 23:50

    Car

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA