ALBANCI: Preševska dolina kao Krim!

- Treba da se povuče paralela između tog dela sveta, Krima, zato što i mi Albanci imamo referendum o otcepljenju od Srbije iz 1992. godine, to je volja naroda - izjavio Jonuz Musliju

  • 55

Predsednik Pokreta za demokratski progres (PDP) Jonuz Musliju izjavio je danas da je radi trajnog smirivanja političkih tenzija u Bujanovcu i Preševu potrebno povući paralelu između dešavanja na Krimu i te dve opštine na jugu Srbije u kojima Albanci čine većinu stanovništva.

Musliju, koji je i predsednik Skupštine opštine Bujanovac, za agenciju Beta je rekao da su se Albanci u opštinama Preševo i Bujanovac na referendumu koji je organizovan 1. marta 1992. s pitanjem da li žele da se pripoje Kosovu, sa 98 odsto izjasnili pozitivno.

- Treba da se povuče paralela između tog dela sveta, Krima, zato što i mi Albanci imamo referendum o otcepljenju od Srbije iz 1992. godine, to je volja naroda. Preševo, Bujanovac i Medveđa su i bile u sastavu Kosova do Drugog svetskog rata, odnosno do 1948. godine - kazao je Musliju.

Musliju je naveo da su se oružani sukobi u tim opštinama, zbog želje Albanaca da se pripoje Kosovu, već dogodili 2000. i 2001. i da se on ne zalaže za sprovođenje referenduma iz 1992. godine oružanim putem, već da smatra da je vreme za političko pregovaranje.

Od završetka oružanih sukoba u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, od 2001. do 2013. Vlada Srbije je u te tri opštine preko Koordinacionog tela uložila oko 70 miliona evra namenjenih za razvoj tog područja, ali to nije u potpunosti smirilo tenzije na jugu Srbije.

Od 2001. godine do 2013. godine, prema podacima Višeg suda u Vranju, u opštinama Preševo i Bujanovac zabeleženo je 70 terorističkih napada čiji su počinioci ostali nepoznati.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin ocenio je da izjava predsednika Skupštine opštine Bujanovac Jonuza Muslijua da bi, ukoliko se Krim pridruži Rusiji, Bujanovac i Preševo na jugu Srbije trebalo da se prisajedine Prištini i Tirani, predstavlja pretnju teritorijalnom integritetu Srbije.

On je istovremeno pozvao međunarodnu zajednicu da "glasno i javno osudi ovake izjave" i time pokaže da ne stoji iza takvih stavova, prenose beogradski mediji.

- Povodom najnovijih pretnji teritorijalnom intergritetu i celovitosti države Srbije, koje ovaj put stižu od Muslijua, želim da upozorim da je svaka takva izjava veoma opasna i može imati nesagledive posledice na celoj teritoriji Srbije, te da može da izazove brojna pitanja, a posebno ona ko stoji iza takvih izjava - rekao je Vulin.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misko Lazic

    18. mart 2014 | 20:33

    A tobi znacilo i dabi Goranci imali pravo na samoopredeljenje?Vidite mi goranci živimo na tim prostorima 600 godina.I vidite Mismo jedini koji nisu uzeli oruzije i branili ili tražili svoju državu na kojoj po svim parametrima imamo pravo.Nebi hteo nikoga da vredjam mojim komentarom,i istorija se zna a moze i dase procita.Menibi najdraže bilo kadabi naši POPOVI se malo mobilizovali i pokusali da izgovore nekoliko prosto proširenih recenica o srpski crkvama u goranskim selima.Vidite istorija se preskace.Vec 56 godina slusam MI SRBI MI SRBI,a gdesu tu srpski goranci.A zastosam ovako napisao?Setisamse jedne recenice kojeje izgovorio Ivica Dacic na proslavi Djurdjevdana u Holivudu 2011.,,GORANCI VOLE VISE SRBIJU NEGO NEKI SRBI".Ovim putem bi pitao celu Srbiju.Koji to muslimani koji vec 600g. slave Srpsu slavu Djurdjevdan?Ovi novokomponovani Srbi nisu u stanju da pogledaju istinu u oči i da pocnu od početka.I jasam duboko uveren dace Goranci ispraviti nepravdu kojusuim naneli njihovi cukundedovi i vratiti se svojim korenima.Srbicese vratiti na Kosovo pa makarse moralo cekati ponovo petsto godina.

  • Kimi CG

    18. mart 2014 | 20:29

    Ne daj Bože da se šiptari dole dignu, priključili bi im se odmah šiptari sa Kosova, a mi bi kukali i čekali da međunarodna zajednica najoštrije osudi taj potez šiptara. Šta, to će dole da smiri šaka žandara, jel ? Bitno je da smo ukinuli služenje vojnog roka, da sad imamo profesionalnu vojsku u kojoj je polovina nesposobnih i smotanih (potpisujem), jer u nedostatku posla u vojsku se prijavljivao svak onaj koji nije znao gde će i šta će. A za to vreme, hrvatska i te kako jača svoju armiju, šiptari na kosovu i ne kriju nameru da osnuju svoju vojsku, a mi našu doveli do dna. Vojska je jedna od onih stvari gde mora biti zastupljen i kvantitet i kvalitet, inače gubi svrhu. Mi trenutno nemamo ni jedno ni drugo. Šta će nam vojska, nas će da brani NATO ! Zemljo otvori se !!!

  • Lesa990

    18. mart 2014 | 20:15

    Ajde Vučiću sad reaguj, nešto i za Srbiju uradi.. Šarić nam je baš bio problem u pm.. Ajde da vas vidimo kad treba da se brane nacionalni interesi..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA