NOVI SAZIV PARLAMENTA: Upola manje stranaka, isti broj klubova

U novom sazivu Skupštine Srbije biće upola manje političkih stranaka i organizacija, ali bi broj poslaničkih klubova mogao da ostane isti

  • 3

Broj stranaka i organizacija u novom sazivu Skupštine Srbije biće upola manji nego u dosadašnjem, 23 u odnosu na 45 stranaka, ali to nije slučaj i sa poslaničkim klubovima, čiji bi broj bi sudeći po matematičkim mogućnostima, mogao ostati gotovo isti - 10 u odnosu na ranijih 13 klubova.

U sazivu parlamenta izabranom posle republičkih izbora u maju 2012. bilo je 45 stranaka i poslanici su bili rasporedjeni u ukupno 13 poslaničkih klubova, dok je 11 poslanika činilo grupu samostalnih poslanika, koji nisu formirali svoj klub.

Kada se dodele mandati poslanicima u novom sazivu, situacija će, kada je reč o klubovima, bar brojčano biti skoro ista. Sa izborne liste naprednjaka moglo bi da se izdvoji ukupno četiri poslanička kluba - – SNS, SDPS, NS i SPO.

Koalicija SPS-PUPS-JS mogla bi da ima tri poslanička kluba, kao i u još aktuelnom sazivu, a koalicija oko NDS-a –dva kluba.

SVM ima prostor da formira svoj poslanički klub, dok bi ta mogućnost bila otvorena i poslanicima Partije za demokratsko delovanje i SDA Sandžaka.

Poređani po veličini, najbrojniji će opet biti poslanici SNS-a, kojih je u dosadašnjem sazivu bilo 64. Na martovskim izborima koalicija oko SNS-a osvojila je 158 mandata i kada poslanicima budu dodeljeni mandati po redosledu na izbornoj listi, klub SNS će imati 134 poslanika.

Pokret socijalista Aleksandra Vulina, koalicioni partner naprednjaka, neće biti u mogućnosti da samostalno formira klub, jer ima tri poslanika, a za poslaničku grupu je neophono da ih bude minimum pet, pa će tako, najverovatnije, biti sa SNS u grupi koja će tako ukupno imati 137 poslanika.

S te izborne liste, međutim, poslanički kub mogu da formiraju SPO Vuka Draškovića, koji sa DHSS ima šest mandata, SDPS Rasima Ljajića sa deset posalnika i Nova Srbija Velimira Ilića sa šest poslanika.

U mandatu na isteku, SPO je imao poslanički klub sa DHSS i bilo ih je petoro, SDPS je imao klub sa devet poslanika, a NS sa jednim manje.

Druga po veličini u novom sazivu je koalicija SPS-PUPS-JS, koja je osvojila 44 poslanička mandata, isto koliko je imala i u prethodnom sazivu. SPS je tada imao poslanički klub sa 25 poslanika, PUPS sa 12, a JS sa sedam poslanika.

Ukoliko i ovog puta dođe do odvajanja poslaničkih grupa, socijalisti bi opet imali 25 poslanika, PUPS - 12, a JS - sedam.

Demokrata je u sazivu od 2012. bilo 43, a sada su osvojili 19 mandata.

Na njihovoj, takođe koalicionoj listi, su i Nova stranka Zorana Živkovića i „Bogata Srbija“ Zaharija Trnavčevića, pa tako DS pripada 17 mandata, dva Novoj stranci i jedan „Bogatoj Srbiji“.

Tu nema prostora za izdvajanje poslanika u još neki poslanički klub.

S jednim mandatom manje u skupštini će biti i Nova demokratska stranka - Zeleni, a ukupno 18 mandata raspoređeno je između NDS, Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića i Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

Najbrojniji će biti poslanici NDS-Zeleni - njih 10, biće zatim šest poslanika LSV-a i dva poslanika ZZS.

U parlament su ušle i tri manjinske stranke – SVM sa šest mandata, SAD Sandžaka sa tri i Partija za demokratsko delovanje Riza Haljimi sa dva mandata.

SVM ima prostora da formira svoj poslanički kluba, a Haljimi i Ugljanin mogu, ukoliko žele, da formraju zajedno poslaničku grupu.

U Skupštini Srbije bila je i grupa samostalnih poslanika, a činili su je oni, koji su vremenom, tokom mandata, odlučili da napuste poslanički kub ili listu sa koje su dobili mandat.

Ubuduće u srpskom parlamentu neće biti poslanika DSS-a Vojislava Koštunice, URS Mlađana Dinkića i LDP Ccedomira Jovanovića.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • desnica

    22. mart 2014 | 13:38

    Verujem da ce Vucic sa Vukom pokrenuti Srbiju , jer je ovo vreme teskih i velikih odluka ,a oni imaju hrabrosti. Moraju se zaboraviti sva stara neslaganja i krenuti u zajednicku borbu , na prvom mestu protiv kriminala .

  • vesa

    22. mart 2014 | 13:31

    Dobro je sto je SPO u vladi , to je znak da ce se desiti prave reforme .

  • Sima

    21. mart 2014 | 12:51

    Ljudi zar cemo ponovo gledati vuka draskovica ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA