Devenport: Pregovori Srbije i EU nisu stali! (FOTO)

- Važno je da nema zastoja u procesu pregovora Srbije i EU - rekao je šef Delegacije Evropske unije i dodao da su do sada završeni skrininzi za 23 od 35 poglavlja

  • 8

Šef Delegacije Evropske unije Majkl Devenport izjavio je danas da pregovori Srbije i Evropske unije nisu stali, da je taj proces aktivan, dinamičan, te da nije ništa izgubljeno, kao i da će naša zemlja moći da povlači sredstva iz fondova IPA II za finansiranje sektorske politike.

- Važno je da nema zastoja u procesu pregovora Srbije i EU - rekao je Devenport i dodao da su do sada završeni skrininzi za 23 od 35 poglavlja. Istakao je i da Srbija radi na akcionim planovima za poglavlja 23 i 24.

On je rekao da je ranijih dana čuo da je došlo do zastoja u pregovoriama, ali da to nije tačno.

Govoreći o fondu IPA II na skupu Evropskog pokreta u Srbiji “Nove mogućnosti i novi izazovi u procesu pregovora Srbije i EU”, Devenport je kazao da će sredstva iz njega pomoći kandidatima za članstvo u EU da dostignu političke i ekonosmke kriterijume unije.

Ta sredstva će, dodao je, pomoći da se izgrade demokratske institucije, uspostavi vladavina prava, reformiše pravosuđe…

- Ovi fondovi su veoma značajni, ali za njih je potrebno napraviti njihovo najoptimalnije korisćenje - rekao je Devenport i dodao da sektorski programi moraju međusobno da budu kompelementarni kako bi mogli da se implementiraju.

Sektorski programi moraju da budu komplementarni kako bi, rekao je Devenport, reforme mogle da budu što je moguće efektivnije

- Želimo da vidimo da fondovi IPA imaju krucijalnu ulogu u daljim, krupnim koracima Srbije ka Evropskoj uniji - naglasio je Devenport, podsetivši da će sredstva iz IPA II moća da se koriste u periodu od 2014. do 2020. godine.

Evropske fondove, kako je dodao, Srbija može da iskorišti za podršku administraciji, da modernizuje obrazovanje, zdravstvo…

Za njihovo korišćenje, istakao je, biće potrebna saradnja svih aktera - države, institucija, civilnog sektora.

On je podsetio da je EU najveći donator u Srbiji, ali da to ne zna mnogo građana naše zemlje.

- Skoro duplo više ljudi misli da je Rusija najveći donator u Srbiji. Samo 11 odsto građana zna da su EU i njene članice najveći donatori u Srbiji i to daleko veći od Rusije - poručio je Devenport.

Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović poručio je da u ovom trenutku ne postoji nikakv zastoj u procesu evropskih integracija Srbije i da je to proces kontinuiranog dogovaranja i sa Evropskom komisijom i međusobnog dogovaranja u državi.

- To je dogovaranje o potrebma i načinu kako da Srbija postane punopravna i funkcionalna država sposobna da doprinese politici EU -  rekao je Majstorović i podsetio da u skupštini ne postoji nijedna partija koja je protiv evropskih integracija.

Govoreći o fondovima IPA II, Majstorović je kazao da ti fondovi treba da predstavljaju pokretačku snagu reformi.

- IPA II treba iskoristiti kao mehanizam i instrument, a bez tih sredstava transformacija društva ne bi bila moguća - naglasio je Majstorović.

Finansijska sredstva, koja će Srbiji biti dostupna iznose oko milijardu i po evra, rekao je on.

- Očekivano je da će godišnja dodela sredsava iznositi nešto iznad 200 miliona evra - rekao je Majstorović i dodao da će kandidati moća da koriste i rezervna sredstva.

Ta sredstva su namenjena, kako je dodao, za one koji se pokažu najsposobniji za programiranje i planiranje IPA programa.

- IPA II će se u potpunosti zasnivati na sektorskom pristupu, i finansiraće sektorske politike - poručio je on i dodao da se napušta pristup doniranja pojedinačnih bespovratnih sredstava.

Najveći deo podrške, ukazao je, biće usmeren ka potrebama identifikovanim u pregovarčkim procesima.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić rekla je da finansijska podrška EU ima cilj da podrži i pomogne usklađivanje zakonodavstva Srbije sa tekovinama Unije te da se naša zemlja sada nalazi u ključnoj fazi pregovora.

- Proceš pregovora nije toliko proceš pregovaranja već dogovora o prelaznim rokovima. To je prililka da se kao država i društvo uredimo - poručila je ona.

Vučić: Borba protiv korupcije je trajna misija društva

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    9. decembar 2014 | 11:34

    Fala bogu stali su,,,uslovi kao 1914

  • GR-ĆU

    9. decembar 2014 | 13:32

    Zastoj će biti kad dodje referendum i kad narod posle silnih vaših maltretiranja bude izglasao NE eu,i onda ste džabe pregovarali sve ove godine.

  • Љиљана

    9. decembar 2014 | 12:09

    Па докле да нас уцењују????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA