Vučić: Bez komentara o uslovima, nećemo priznati Kosovo!

- Ne mogu to da komentarišem i ne mogu da komentarišem šta je za nas prihvatljivo. Ne mislim da neki hoće da nas nateraju da sebe zgazimo da bi pokazali da su jači, nego da žele Srbiju kao članicu EU - rekao je premijer Srbije

  • 25

Aleksandar Vučić odbio je danas da komentariše navode o 11 uslova Nemačke za otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije i EU, rekavši samo da Srbija neće priznati Kosovo.

- Ne mogu to da komentarišem i ne mogu da komentarišem šta je za nas prihvatljivo. Ne mislim da neki hoće da nas nateraju da sebe zgazimo da bi pokazali da su jači, nego da žele Srbiju kao članicu EU - rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Vučić je naveo da postoji želja velikog broja članica EU da poglavlje 32 bude otvoreno samo zajedno sa poglavljem 35 o Kosovu, a to znači preduzimanje još nekih unilateralnih ili zajedničkih akcija sa prištinskom vladom i da u tome ne vidi neko veliko otkriće.

Novosti su objavile da je Berlin Beogradu poslao 11 gotovo nemogućih uslova za otvaranje poglavlja, među kojima je i prihvatanje kosovskih pasoša na granici sa Srbijom i izgradnja zidanih objekata na prelazima.

Vučić je naveo da građani Kosova na prelazima moraju da imaju i dodatni papir a ne samo pasoš.

Na pitanje kako će građani Kosova prelaziti granicu na beogradskom aerodromu, Vučić je odgovorio da bi on mnogo voleo da Er Srbija leti za Prištinu i da je on "odobrio tu ideju".

Vučić je najavio da će Srbija 2015. godine, uprkos prognozi Međunarodnog monetarnog fonda, ostvariti ekonomski rast.

Upitan o razgovoru sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim o prekidu gradnje gasovoda Južni tok, Vučić je rekao tek da "razgovor nije bio kratak", i odbio da iznese više detalja.

Na pitanje o eventualnoj odgovornosti ministra za rad Aleksandra Vulina zbog budžetskog novca namenjenog nevladinim organizacijama, Vučić je odgovorio da o rekosntrukciji Vlade neće da razgovara pre januara.

"Nisam se bavio tim slučajem. Vlada odlučuje kako će sredstva biti dodeljena i skupština usvajanjem budžeta. Lično ću proučiti sve što su dostavile nevladine organizacije, a naravno i drugi nadležni organi", rekao je Vučić.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coa

    9. decembar 2014 | 14:01

    Valjda ce jednom ljudi u Srbiji shvatiti da ce uvek postojati novi uslovi i da tu nema kraja,ne zele nas u EU,hoce da nas ponize vise i vise dok ne budemo prestali da postojimo kao narod i drzava!!!Za razliku od ovih sa zapada Rusija nam nudi da Beograd bude jedan od 4 glavna centra evroazijske unije bez ikakvog uslovljavanja.To je nasa buducnost i zaboravite na onu izbledelu parolu "EU nema alternativu" !!!Ima,samo sto pre to shvatimo pre ce nam zarasti rane od zapada koje su nam naneli prilikom bombardovanja,sejanja osiromadenog uranijuma,ubacivanja u promet GMO....

  • ЋЕТНИК

    9. decembar 2014 | 13:15

    И нетреба никада признати Косово. Па неморамо ни учи у европску унију никада

  • Jim

    9. decembar 2014 | 14:26

    Niko od nas nije trazio da proznamo kosovo ali i ako do toga dodje vucic ce znati sta da radi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA