≫ 

VUČIĆ: Onima koji maštaju da unište RS, poručujem da ona neće nestati!

Vučić je istakao da će Srbija uložiti sve da sačuva mir

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija uraditi sve da očuva mir i stabilnost, a onima koji maštaju o urušavanju Dejtonskog sporazuma i nestanku Republike Srpske da Srpska neće nestati.

DODIK PORUČUJE: Ako se zarati, RS ni minute neće ostati u BiH

- Onima koji maštaju o urušavanju Dejtonskog sporazuma na štetu jednog naroda i onima koji maštaju o nestanku RS - ona je ustanovljena voljom naroda i Dejtonskim sporazumom. Onima koji maštaju da unište RS, poručujem, RS neće nestati - istakao je Vučić i dodao da će Srbija uložiti sve da sačuva mir.

On je u izjavi za RTS iz Njujorka istakao da Srbija poštuje BiH i smatra da je odnos Srbija i Bošnjaka od vitalnog značaja za budućnost. Odgovarajući na opasku da se čini da ipak postoji neki "kamen u cipeli" u odnosima sa svetom, Vučić je rekao da "imamo više tih kamenčića u cipeli", ali da je njegov posao da uradi sve što može za Srbiju.

- Borimo se za Srbiju i ne samo ja, vec cela delegacija, svi rade svoj posao - istakao je Vučić iz Njujorka.

Premijer je, govoreći o izjavi nekadašnjeg načelnika ratnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića o Republici Srpskoj, rekao da nikada ne veruje u slučajnosti u politici, niti slučajne izjave.

Tajne RATOBORNOG bosanskog generala: SEFER HALILOVIĆ ne bi voleo da znate ove detalje iz njegovog života!

- Razumemo da je mir jedino što je važno i smatramo da Srbi i Bošnjaci treba da žive zajedno i da svoje probleme rešavaju na miran način u buducnosti, a to je naš najbolji odgovor na loše izjave koje stižu više puta ponovljene - rekao je Vučić.

On je dodao i da je za to postojao, kako je naveo, jednostavan lek.

- Neki drugi iz bošnjačkog rukovodstva trebalo je istog sekunda da reaguju i na najbrutalniji način to osude, to je sve nekako okolo naokolo, niko to nije želeo baš direktno da uradi - naglasio je Vučić.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Premijer je rekao da je sinoć na panelu o regionu bila veoma teška atmosfera i da publika nije bila najnaklonjenija Srbiji, ali da smo ozbiljnošću, odgovornošću i argumentima uspeli da pridobijemo dobar deo američke publike na stranu činjenica.

On je istakao da je bilo važno da se čuje glas Srbije na tom panelu, dodajući da mu je žao što nije bilo predstavnika Srbije na jednom od skupova tokom kojeg su Srbi, kako je naveo, izjednačeni sa ISIS-om.

- Važno je da smo rekli da postoje i teški slučajevi i na srpskoj strani - rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija poštuje tuđe žrtve, ali da bi volela da i drugi poštuju naše.

On je istakao da je važno da razumemo da postoje i tenzije i neke pogrešne težnje u našem regionu, koje treba na miran način da se prevaziđu, navodcih da je to bila i jedna od glavnih tema susreta u Njujorku.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Vučić je rekao da je najduže razgovarao sa šefom diplomatije Velike Britanije, koji je bio veoma prijateljski nastrojen i da je postojao odnos razumevanja od strane britanske vlade.

Govoreći o ulozi Srbije na Balkanu, Vučić je rekao da nama treba da zvuči dobro to što mnogi govore da je upravo Beograd ključan igrač u regionu.

- Voleo bih da budemo manje ključni - dodao je premijer.

Premijer je podsetio da je imao važan razgovor i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom nedavnih izjava generala Pavela, te da će uskoro otputovati u Brisel u sedište NATO.

- Za nas je važno da imamo mir, mi se ne plašimo ekonomske budućnosti Srbije, svi priznaju rezultate koje smo postigli, ali nas plaše stanje u regionu i naš je posao da se ponašamo odgovorno - rekao je Vučić.

Zato je prisustvo Srbije na događajima, kakav je bio sinoćni panel, veoma važno.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

- Ne možete da bežite iz arene. Ulazite u nemoguću situaciju kad govorite posle nekog ko kaze da su mu Srbi zaklali oca i majku, i sad vi treba da odnesete pobedu. Teško da ćete da odnesete pobedu, ali morate da se borite za svoj narod i pokažete da smo normalni ljudi i da hoćemo da živimo u miru - rekao je Vučić.

Foto: flickr/Rock Cohen, Marko Todorović Foto: flickr/Rock Cohen, Marko Todorović

Premijer je najavio da će se kasnije u toku dana sastati sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, da će sutra imati niz sastanaka sa zvaničnicima iz sveta, te da će imati i nezvanične razgovore sa zvaničnicima iz regiona, ali i sa poslovnim svetom, među njima sa predstanvicima NCR, koji već zapošljava ljude u Srbiji i želi da proširi poslovanje.

- Važno je da sačuvamo mir i stabilnost u regionu, ako uspemo da je sačuvamo, nećemo imati problema sa ekonomijom - zaključio je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pančo Vilja

    21. septembar 2016 | 23:02

    Čuvajte RS od Dodika. Niko joj neće zabiti takav autogol kao on.

  • Ž

    21. septembar 2016 | 22:02

    Kolko ga postuju ono june tamo prica na telefon...

  • Svasta

    21. septembar 2016 | 23:34

    Ne mogu da vjerujem kako ste vi neupucen narod. Republika srpska vec 20 godina opstruira sve sto moze u BiH i koci svaki napredak...smisljeno.Niko im nikada nije prijetio a oni javno i svakodnevno prijete da ce otcijepiti.Niko ne zeli rat,niti iko pomislja na to,a Srbija kao garant dejtonskog sporazuma trebala bi da cuva BiH kao cjelovitu.Naslov bi trebao biti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA