VEROVALI ILI NE: Srbija sa OVOM zemljom ima diplomatske odnose još od KRSTAŠKIH RATOVA

Dobri bilateralni odnosi dva naroda prema predanju datiraju još iz krstaških ratova, a da su tokom istorije učvršćeni norveškom podrškom nezavisnosti Srbije, učešćem norveških dobrovoljaca na strani Srbije u Balkanskim ratovima, i Prvom svetskom ratu i tajnom pomoći jugoslovenskim ratnim zatvorenicima u okupiranoj Norveškoj u Drugom svetskom ratu

  • 56

Norveški ambasador u Beogradu Arne Sanes Bjornstad kaže da dobri bilateralni odnosi dva naroda prema predanju datiraju još iz krstaških ratova, a da su tokom istorije učvršćeni norveškom podrškom nezavisnosti Srbije, učešćem norveških dobrovoljaca na strani Srbije u Balkanskim ratovima, i Prvom svetskom ratu i tajnom pomoći jugoslovenskim ratnim zatvorenicima u okupiranoj Norveškoj u Drugom svetskom ratu. Danas smo prijatelji i partneri, rekao je Bjornstad.

Zvanično: U Srbiju stiže nov šef delegacije EU, evo ko će zameniti Majkla Devenporta

"Dobra berba" Srbije u Kini: Potpisani ugovori i sporazumi vredni skoro 3 MILIJARDE evra!

Norveški ambasador izjavio je da je Srbija postala stub stabilnosti u regionu, a da premijer Aleksandar Vučić zaslužuje podršku Evrope u svojim naporima da poboljša regionalnu saradnju.

- Premijer (sada izabrani predsednik) Aleksandar Vučić zaslužuje podršku Evrope u svojim naporima da popravi odnose sa susedima Srbije i učini Zapadni Balkan regionom saradnje, a ne sukoba - rekao je Bjornstad u intervjuu objavljenom u časopisu "Diplomasi end komers".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je ocenio da nacionalizam i populizam na obe strane političkog spektra još predstavljaju faktor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, a da su regionalna saradnja i evroatlantske integracije najbolji način za njegovu stabilizaciju.

Prema njegovom mišljenju, migrantska kriza je primer suočavanja sa zajedničkim izazovima putem saradnje.

- Kombinacija regionalne saradnje i evroatlantskih integracije je najbolji način da se stabiizuje Zapadni Balkan i stvore uslovi za ekonomski i društveni razvoj koj će smanjiti potencijal za tenzije i sprečiti povratak na sukobe iz prošlosti - rekao je Bjornstad.

Foto: Nenad Pavlović Foto: Nenad Pavlović

Govoreći o tome koje su glavne snage koje mogu da doprinesu stabilnosti regiona, on je rekao da je to svakako činjenica da su zemlje regiona ili članice ili kandidati za članstvo u EU i istakao da Norveška, iako nije članica EU, u potpunosti podržava evropske integracije Srbije.

Kada je reč o pomoći na tom putu, Norveška je posebno usredsređena na oblast vladavine zakona i reformu državne uprave kaže ambasador.

Foto: Nenad Pavlović Foto: Nenad Pavlović

On navodi da je u kratkom periodu otvoreno je osam poglavlja u pristupnim pregovorima što, kako je napomenuo, pokazuje da je učinjen napredak, ali "potrebni su dalji napori kako bi Srbija dobila efikasno i neprisrasno sudstvo i transparentnu drzavnu upravu".

Kada je reč o poslovnoj saradnji, Telenor i druge kompanije investiraju u Srbiju a trgovinski odnosi su u usponu, a politički se "zajedno suočavamao sa mnogim izazovima uprkos različitim stavovima o određenim pitanjima," dodao je on.

Ambasador se nada da će s napretkom Srbije na putu ka EU više norveških kompanija doći na tržište Srbije i napominje da postoji interesovanje i za širom kulturnom saradnjom, što se, dodaje, moglo videti i tokom NOktobra - meseca norveške kulture u Srbiji, koji će ove godine biti ponovo organizovan.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mala

    17. maj 2017 | 19:05

    Srbija zeli saradnju sa svima.

  • Zoran

    17. maj 2017 | 20:15

    Naravno, Srbija je u to vreme bila sila u Evropi.Dobrim bilateralnim odnosima sa narodima Evrope na dobrom putu smo da povretimo staru slavu.

  • Lun

    17. maj 2017 | 19:47

    Norvezani su dobri prijatelji i mnogo su pomogli Srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA