Selaković: Srbija spremna za Poglavlje 23!

- Ministarstvo pravde i državne uprave, kao nosilac reformi u oblastima na koje se odnosi Poglavlje 23, spremno je za korake koji nam u procesu pridruživanja Evropskoj uniji predstoje - kaže ministar pravde Srbije

  • 0

U proteklih godinu dana uspeli smo da trasiramo put ka uspostavljanju pravosuđa koje je nezavisno, nepristrasno, stručno, odgovorno i efikasno, ka sistemu koji se uspešno suprotstavlja korupciji i u punoj meri obezbeđuje zaštitu ljudskih prava i sloboda, istakao je danas ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković na sastanku eksplanatornog skrininga za Poglavlje 23, u Briselu.

Selaković je rekao da će danas u Briselu Srbiji biti i formalno predstavljene pravne tekovine EU u okviru Poglavlja 23 i da je taj dan Srbija dočekala spremno.

On je naglasio da se u prethodnih godinu dana vredno radilo na implementaciji ključnih segmenata tih pravnih tekovina i načela EU (acquisa) u najvažnijim oblastima kojima se Poglavlje 23 i bavi: pravosuđu, borbi protiv korupcije i ljudskim pravima.

Ministar Selaković je ukazao da se prvi put u istoriji Ministarstva pravde i državne uprave istovremeno radilo, a na nekima od njih se još radi, na pet projekata od suštinskog značaja za pravni sistem Srbije.

On je naglasio da su usvojene nacionalne strategije za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije za period od pet godina, kao i prateći akcioni planovi, dodavši da je već osnovana i počela sa radom Komisija koja će pratiti proces implementacije mera predviđenih Strategijom reforme pravosuđa.

Takođe, ministar je rekao da je u toku i izrada IKT strategija, a da su Strategije razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija i Strategija reforme javne uprave u fazi javne rasprave.

- Uz pomoć stručnjaka koji su bili angažovani u radu radnih grupa, u temelje svake od ovih strategija ugrađeni su principi acquisa. Strategijom reforme pravosuđa predviđeno je i dalje, kontinuirano usklađivanje zakona i podzakonskih akata sa evropskim standardima - rekao je Selaković, i dodao da današnji eksplanatorni skrining predstavlja priliku da se na jednom mestu stekne sveobuhvatan pregled sadržine ključnih dokumenata koji postavljaju standarde u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i zaštite ljudskih prava, ali i da Srbija dobije pojašnjenja u onim segmentima ovih oblasti u kojima još postoje eventualne nedoumice.

- Ministarstvo pravde i državne uprave, kao nosilac reformi u oblastima na koje se odnosi Poglavlje 23, spremno je za korake koji nam u procesu pridruživanja Evropskoj uniji predstoje, ali i čvrsto rešeno da započete poslove sprovede do kraja na način koji će omogućiti da proces evropskih integracija bude što efikasniji - zaključio je ministar Selaković.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA