Evo koja je razlika između muškog i ženskog mozga!

Kako tvrde naučnici, neuroni u muškom i ženskom mozak različito su strujno povezani. Time se objašnjava razlika u sposobnostima i veštinama među polovina

  • 8

Električne veze među neuronima muškog i ženskog mozga sasvim su različito povezane, što objašnjava činjenicu da muškarci ili žene postižu bolje rezultate u različitim poljima aktivnosti, navode američki istraživači.

Kako prenosi BBC, grupa naučnika sa Univerziteta Pensilvanije skenirali su mozak oko 1.000 muškaraca, žena, dečaka i devojčica i otkirli frapantne razlike. Naime, muški mozak je povezan spreda ka pozadi, s vrlo malo veza između dve hemisfere. Kod žena su pak leva i desna hemisfera povezane spletom "žica".

Ove razlike mogu da objasne zašto su muškarci, generalno, bolji u učenju i obavljanju pojedinačnih aktivnosti, dok su žene bolje opremljene za obavljanje više zadataka istovremeno, navodi se u studiji objavljenoj u Analima Nacionalne akademije nauka (PNAS).

Autor studije dr Ruben Gur smatra da je neverovatno koliko su mozak muškarca i žene zapravo komplementarni.

- Detaljne “konektom” mape mozga (mape mozga koje se zasnivaju na vezama svakog neurona) ne samo da će nam pomoći da bolje shvatimo razlike u načinu razmišljanja muškaraca i žena, već će nam pružiti uvid u korene neuroloških poremećaja koji su često vezani za određeni pol - istakao je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opet

    4. decembar 2013 | 10:29

    Normalno pa i zene su ljudi :-):-):-)

  • Maki

    5. decembar 2013 | 00:21

    E sad razumem kad mi muz kaze da bi voleo da ima moj mozak bar na dva dana :)

  • JA

    6. decembar 2013 | 03:40

    Eto, i nakon svega toga su pojedinci i dalje ubedjeni da kada muskarac promeni pol, da to moze da bude zensko, samo na osnovu ubedljive transformacije. A to nikad nece biti zensko, kako god se okrene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA