Kako je bilo nekad, a kako je sad: Danas je Dan mladosti! (FOTO) (VIDEO)

Dan mladosti počeo je da se proslavlja još 1945. Svake godine, štafeta je nošena kroz celu SFRJ, kako bi 25. maja bila uručena Titu. Kao i svih prethodnih godina, mnogobrojni posetioci uputili su se u Kuću cveća

  • 30

Dan mladosti danas je obeležen u Beogradu, kao i u nekim drugim gradovima nekadašnje SFRJ. U tadašnjoj državi proslavljao kao rođendan doživotnog predsednika Josipa Broza Tita, a obeležava se i 34 godine nakon njegove smrti.

I ove, kao i svih prethodnih godina, mnogobrojni posetioci uputili su se u Kuću cveća, kako bi posetili njegovu grobnicu u okviru Memorijalnog centra "25. maj".

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Iako je Tito, prema zvaničnim podacima rođen 4. maja, 25. maj se proslavljao kao njegov rođendan. Tada bi pioniri, omladinci i vojnici učestvovali na sletovima koji su se održavali na tadašnjem stadionu JNA.

Tokom proslave, iz publike ili iz središta manifestacije izlazili bi čuveni sportisti i ugledni omladinci, koji su se trčeći penjali do svečane tribine, gde su bili Tito, njegova supruga i najbliži saradnici, čvrsto u ruci noseći Štafetu mladosti.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Štafeta mladosti, događaj koji je karakterističan po palici koja je nošena kroz celu SFRJ kako bi 25. maja bila uručena Titu, uvedena je 1945. godine. Svake godine je bila drugačije dizajnirana, a uz nju slate su i poruke omladine SFRJ tadašnjem predsedniku Brozu.

U tom svečanom trenutku, uz prigodan kratak govor, Tito je preuzimao Štafetu uvek napominjući da je ona prethodno, nošena rukama omladinaca, prelazila hiljade i hiljade kilometara od Triglava do Đevđelije. Bio je to po pravilu neradan dan i svojevrsni nacionalni praznik tadašnje Jugoslavije.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dan mladosti poklapao se, inače, sa datumom desanta na Drvar, 1944. godine. Tada je Tito je uspeo da se spase prilikom desanta nemačkih padobranskih jedinica.

Celukupan događaj je 1957. nazvan "Dan mladosti". Štafeta se, nakon Titove smrti 1980. godine, uručivala predsedniku Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije, do 1988. godine, kada je ova manifestacija ukinuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tatjana

    25. maj 2019 | 17:14

    Svi smo imali za normalan zivot, odlazili smo na letovanja, pravili kuce.... sve, a danas nemamo ni za hleb... zivimo ko prosjaci, ili bar mi koji nismo politicari.

  • Viki

    25. maj 2014 | 12:53

    Nije Tito rodjen 4.maja vec 7.og maja a umro je 4.maja mala greska u tekstu.

  • mixi

    25. maj 2019 | 16:28

    hoš uvek smo u ozbiljnoj većini. Druže Maršale još živiš.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA