Ovo danas nikako ne smete da radite: Vernici slave SVETOG PETRA CETINJSKOG!

Iako je na današnji dan 1830. godine Sveti Petar Cetinjski umro, pravoslavni vernici treba da u slavlju provedu vreme u znak sećanja na velike i značajne stvari koje je ovaj svetac ostavio srpskom narodu za života

  • 41

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Petra Cetinjskog (Petra I Petrovića Njegoša), jednog od najvećih pravoslavnih svetaca sa ovih prostora.

Šta pravoslavni pop misli o proslavi Noći veštica: To je satanizam, mi slavimo Svetog Luku, a ne veštice!

Danas slavimo Svetog Luku, koji je činio čuda: Mnogo je važno ko će vam prvi ući u kuću, evo i zašto!

Ovaj svetac živeo je na Cetinju krajem 18. i početkom 19. veka, a ostao je najviše upamćen i po tome što je 1798. napisao prvi pisani zakonik u Crnoj Gori.

Sveti Petar Cetinjski obeležen je crvenim slovom u kalendaru Srpske pravoslavne crkve.

Iako je na današnji dan 1830. godine Sveti Petar Cetinjski umro, pravoslavni vernici treba da u slavlju provedu vreme u znak sećanja na velike i značajne stvari koje je ovaj svetac ostavio srpskom narodu za života.

Danas nije posni dan u kalendaru SPC i trpeza bi po pravilu trebalo da bude bogata, kao na velike praznike.

Sveti Petar Cetinjski zalagao se za ujedinjenje svih Slovena i Srba u jednu državu i zbog toga je ostalo verovanje da na današnji dan treba otvoriti vrata doma, kako za širu porodicu, tako i za komšije.

Foto: Wikipedia/TRAJAN 117 Foto: Wikipedia/TRAJAN 117

Iako je u pitanju crveno slovo u kalendaru, za danas nema posebnih ograničenja osim uobičajenih. To znači da danas nipošto ne smete da perete veš, usisavate i uopšte spremate kuću.

Na današnji dan ne biste smeli ni da u goste odete praznih ruku, odnosno obavezno treba da poneste neki prikladan poklon ako odlazite kod nekoga na ručak ili večeru.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pozdrav iz Rusije

    31. oktobar 2015 | 09:25

    DANAS JE SVETI LUKA I SVETI PETAR CETINJSKI MOJ RODJENDAN.... NEK MI JE SRECAN RODJENDAN I DA SAM ZIV I ZDRAV.... ☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺

  • Goca

    31. oktobar 2015 | 13:48

    VERNICI SLAVE I SVETOG LUKU. SRETNA SVIMA SLAVE KOJI DANAS SLAVE.

  • Sestra

    31. oktobar 2015 | 10:14

    Mom bratu Vuku sretna Slava Sveti Luka i srećan mu rodjendan, nek je živ i zdrav i da se sretno vrati iz dalekog Sibira, ljubi ga sestra iako je predaleko!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA