TAJNA SVETOG NIKOLE: Evo zašto ga jedni slave POSNO, a drugi - MRSNO! (FOTO)

Među objašnjenja zašto se mrsi na Svetog Nikolu spada i legenda po kojoj je čoveku svake godine umiralo po jedno dete...

Pravoslavni vernici sutra slave Svetog Nikolu, najveću porodičnu slavu u Srbiji.

Bliži se Sveti Nikola! Evo recepata za POSNU sarmu! (VIDEO)

Mnogi ovu slavu obeležavaju posno, ali nisu ni retki primeri porodica koje za Svetog Nikolu prave mrsnu trpezu.

VAŽNO JE BITI ČOVEK: Ova priča o siromasima i Svetom Nikoli nateraće vam suze na oči!

Za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) nema dileme - Sveti Nikola je posna slava! Ne treba posebno napominjati da ova slava pada u vreme Božićnog posta, zbog čega takođe nema dileme da li je posna ili mrsna.

Postoje slave, poput Đurđevdana, koje su promenljive, odnosno da li se posti ili mrsi zavisi od dana na koji padnu u tekućoj godini (posne su ako su na sredu ili petak).

Postoji nekoliko objašnjenja kako su porodice stekle običaj da mrse na Svetog Nikolu.

Odobravate li mrsnu trpezu na Svetog Nikolu?

Glasajte

Verski analitičari tvrde da je mrsna trpeza na Svetog Nikolu tradicija koja je započeta neposredno posle Drugog svetskog rata, i naročito je prisutna u Vojvodini, odnosno u Bačkoj.

U vreme kada obeležavanje slave nije bilo baš poželjno ponašanje, porodice su se dosetile da naprave okupljanje, ali da namerno pripreme mrsnu trpezu, kako onaj ko bi hteo da ih prijavi ne bi mogao da dokaže da je povod bio religijski.

Nije se zbog pravljenja slave posle Drugog svetskog rata išlo na Goli otok (zatvor za političke prestupnike), ali se zbog potkazivanja u partiji lako mogao izgubiti dobar posao ili onemogućiti napredovanje u službi, zbog čega su porodice mahom krile da prave religijske obrede.

Foto: tragomsrpskihsvetinja.com

Zbog svega ovoga čak su i sveštenici SPC počeli da prećutno prihvataju mrsnu trpezu na Svetog Nikolu i osveštavaju porodicama slavske kolače, iako znaju da ne poste.

U moderno vreme mrsna trpeza na Svetog Nikolu ostala je kao posledica toga da li se poštuje Božićni post. Mnoge porodice koje jednostavno ne poste 40 dana do Božića obeležavaju mrsno Svetog Nikolu, osim ako ne pada na sredu ili petak. To je na neki način posledica iz doba komunizma kada se izgubio običaj posta, a ponovo se obnovilo redovno obeležavanje slava.

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Među objašnjenja zašto se mrsi na Svetog Nikolu spada i legenda po kojoj je čoveku svake godine umiralo po jedno dete. Sveštenik ga je navodno pitao da li posti ili mrsi na Svetog Nikolu, a onda mu je on odgovorio da posti. Tada mu je sveštenik, po toj priči, dao odobrenje da mrsi na Svetog Nikolu i od tada mu ni jedno dete više nije umrlo.

Prema nekim verovanjima, trebalo bi slaviti onako kako domaćin slavu nasledi - ukoliko je, na primer, Svetog Nikolu ili bilo koju slavu koja pada u vreme posta nasledio kao mrsnu, trebalo bi da nastavi da slavi tako, i obrnuto.

Kako neki sveštenici smatraju, ukoliko se neko drugi "omrsio", ne treba novi domaćin da menja to. Ipak, postoje i druga mišljenja, da ukoliko se neko "omrsio", trebalo bi da se ta greška ispravi što pre.

Zato je najbolje rešenje da se svako konsultuje sa svojim sveštenim licem, i postupi prema njegovoj odluci i uverenju.

Napišite nam šta vi mislite o mrsnoj trpezi na Svetog Nikolu i da li poštujete sve običaje u vezi sa ovom slavom.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tea

    Moj otac je primio mrsnu slavu i celog zivota je slavio mrsnog Sv.Nikolu. Nije menjao, jer je tako primio. Ne zaboravite da greh izlazi iz usta a ne ulazi u usta. Ja sam postila 30 godina, pre 3 godine u vreme posta sam pala na ulici i polomila rame, doktor mi je zabranio post zbog nedostatka kalcijuma. Od tada postim samo na Badnji dan i Veliki petak.

  • Miki

    Bozicni post je u toku i sve slave koje padnu u tom vremenu se poste to znaju vernici koju hoce i mogu da da ispostuju.

  • Daki

    Ovde je toliko puta ponovljena reč greh da ispada da nas Bog kažnjava samo zato što ne posetimo u toku posta, što slavimo mrsne slave u toku posta itd. Moja baka i nije bila neki vernik. Postila je retko, ali zato nikada nije odbila tuđi poziv za pomoć. Nije pomogla samo ako nije mogla. Volela je ljude i oni nju. A to je suština. Ljubav. Nju smo izgubili. To zlatno runo u nama je prestalo da postoji prema bliznjem. Ajde ponovo da naučimo da volimo i podržavamo jedni druge. Izbacimo zavist, prezir i mržnju i sama vera u Boga će nam biti bliža. Kako je govorio otac Tadej: Kakve su ti misli takav ti je život. Samo se zapitajte: Koliko nas jedva čeka da ode na posao?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima