NAORUŽANI DŽIHADISTI POKUŠALI NAPAD NA VISOKE DEČANE: 4 osobe s kalašnjikovima uhapšene ispred manastira (FOTO)

Dvojica od uhapšenih su imali bradu i obrijanu kosu kao i pantalone sa kratkim nogavicama, što je karakteristično za vahabiste

  • 24

Sinoć uveče oko 9.00 časova uveče ispred glavne kapije manastira Visoki Dečani uhapšena su četvorica naoružanih islamista. Uhapšeni su došli pred ulaz u manastir u belom golfu registracije Uroševca (05).

SRBIJI OTIMAJU DEČANE! Srpska svetinja u Tirani predstavljena kao ALBANSKI MANASTIR

U zajedničkoj akciji kosovske policije i italijanskog KFOR-a nakon legitimisanja i pretresa vozila pronađeno je da su uhapšeni (četvorica kosovskih Albanaca iz četiri različita dela Kosova: Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Đakovice) posedovali naoružanje (kalašnjikov sa tri okvira municije i pištolj).

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U vozilu je takođe nađena i literatura islamističke sadržine. Dvojica od uhapšenih su imali bradu i obrijanu kosu kao i pantalone sa kratkim nogavicama, što je karakteristično za vahabiste. Istraga je u toku.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava je potvrdio da se monasi i osoblje koje radi u manastiru osećaju sigurno i da je ovaj incident još jedan pokazatelj da je prisustvo snaga KFOR-a koji obezbeđuje manastir od suštinskog značaja za bezbednost ovog objekta, svetske kulturne baštine UNESKO.

U oktobru 2014. godine na dve kapije i na pomoćnim objektima manastira Visoki Dečani ispisani su grafiti ISIS i AKŠ, a samo 4 meseca pre toga i grafiti UČK.

Istraga policije do sada nije dala nikakve rezultate ali je prisustvo KFOR-a od tada višestruko povećano kao i kontrola celog prostora oko manastira koji je zona visokog bezbednosnog rizika.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Manastir Visoki Dečani je oružano napadan četiri puta nakon završetka rata.

Samo jedan od napada je istražen i jedan kosovski Albanac je 2007. godine osuđen zbog napada na manastir na 2.5 godine zatvora.

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeks

    31. januar 2016 | 14:36

    Vreme je da se pokrene prica o 1000 srpskih vojnika i policajaca....da se angazuju za zastitu Srpskih svetinja.

  • tuki.

    31. januar 2016 | 14:35

    Zandarmerija da cuva sve nase svetinje!

  • blickrig

    31. januar 2016 | 15:18

    e da su nasi policajci bili tamo resili bi to po kratkom postupku,pravda za zastitu srpskih manastira!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA