• 10

U Srbiji preko interneta prodaju OPREMU ZA LOPOVE! (FOTO)

Igle za zujalice se na internetu mogu pazariti za 20 do 30 evra, a magneti kojima se skidaju zujalice koštaju od 50 evra na sniženju do 150 evra. Igle deaktiviraju jednu vrstu zujalica, magneti drugu

  • 10

U Srbiji putem internet oglasa može da se pazari sva neophodna oprema za krađe po trgovinama, prvenstveno buticima! Ne može da se ukrade samo ono što je preveliko da bi bilo neprimetno izneto,  kao što su jorgani i kaputi.

U internet ponudi su magneti i igle za skidanje "zujalica" sa robe. Da sve bude još detaljnije, uz mnoge oglase postoje i snimci na kojima prodavci ove robe pokazuju kako se magneti i igle koriste! U većini oglasa navedeno je da prodavac nudi alat, a za zloupotrebe tog alata ne odgovara.

- Prodajem iglicu za skidanje zujalica sa garderobe i drugih svari, nova, jaka, original! Više komada. Na pitanja o zloupotrebi ne odgovaram, navedeno je u oglasu ovog poštenjačine, a još veće poštenjačine objašnjavaju kako je u pitanju oprema za prodavnice i kako prodavci mogu imati problema kada se igle istupe, te bi ih valjalo zameniti.

Neki ne kriju koja je namena alata koji prodaju, pa je u jednom oglasu navedeno da je u pitanju "šanerska oprema". Uz oglas mnogi nude i snimke za obuku, valjda za lopove početnike.

Printskin: Oglasi

Printskin: Oglasi

Igle za zujalice se na internetu mogu pazariti za 20 do 30 evra, a magneti kojima se skidaju zujalice koštaju od 50 evra na sniženju do 150 evra. Igle deaktiviraju jednu vrstu zujalica, magneti drugu. Jedan od prodavaca objasnio je da to znači da im iz radnje lopovi mogu odneti šta god žele.

- Ima različitih vrsta zujalica, neke skidaju igle neke magneti. U radnji gde ja radim imamo one koje skidaju magneti. Sada mi jesno zašto mi se pre par meseci desilo da uđem u kabinu i tamo nađem na podu tri skinute zujalice sa pantalona, a pantalona nigde, kaže ovaj prodavac koji je bio šokiran kada je od novinara Telegrafa čuo šta se prodaje na internetu.

Printskin: Oglasi

Printskin: Oglasi

Prodavci kažu da su delimično ušli u štos, ali da shvate šta i kako rade lopovi tek kada im robu odnesu, kada "vrate film" i kameru. Neki shvate tek na dan popisa. Tada i gazde i radnike zaboli glava kada preračunaju koliko robe fali. A na svakom sledećem popisu fali sve više robe. Jedna šefica butika u Kragujevcu objašnjava da prema njenom iskustvo trojica lopova sa ovom opremom za par sati akcije mogu da ukradu robe vrednosti od minimum 100.000 dinara.

- Da iz jedne radnje odnesu tri para farmerica to je bar 9.000 dinara. Ako uzmu tri jakne to je 15.000. Ako robu od 100.000 dinara prodaju za 50.000, i to urade samo četiri puta mesečno, "dobri" su 200.000 dinara. To je po 70.000 svakome od trojice lopova za četiri "radna" dana, sumira šefica u jednom od poznatih butika.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Kompletna oprema za krađu, koja pokriva skoro sve vrste alarma, odnosno zujalica, jednog lopova košta najviše 20.000 dinara.
Logično pitanje i prodavaca i svih koji vide ove oglase je - zašto ne reaguje policija. Oni koji prodaju igle i magnete znaju odgovor.

Da li ste nekada kupovali ovakve stvari preko interneta?

Glasajte

Policija ne može da goni prodavce ovih alata jer su u pitanju proizvodi koje koriste vlasnici trgovina i prodavci. Policija može da stupi na scenu samo ako se ovaj alat zloupotrebi, odnosno ako lopov bude uhvaćen na delu sa iglom. I u tom slučaju, on je krivac jer krade, ne onaj koji prodaje igle i magnete. Kažnjiva je zloupotreba, kažu u policiji - zloupotreba alata, ne posedovanje i prodaja alata.

Podsećanja radi, sličan je slučaj bio, a i danas je, sa javnom prodajom jakih magneta kojim su neki krali struju. Nije kažnjiva prodaja magneta, nego zloupotreba koju onda valja dokazati.

Sve to ipak ništa ne znači prodavcima u trgovinama koji kažu da nisu mogli da se izbore sa lopovima ni do sada, a kako će sada, ne znaju.

Ponuda igala i magneta uz pomoć kojih se može krasti po buticima sve do sredine 2013. godine nije ni postojala. Pretraga na Guglu za period od prvog dana 2014. do prvog dana 2015. godine dala je 92 rezultata, a kada se samo pojam "igle za zujalice" unese danas pojavi se 4.710 rezultata.

Pogledajte video kako funkcioniše igla za skidanje zujalica:

(Marija Raca)

Komentari

  • 888

    Nisu krivi ovi sto prodaju. Oni prodaju za ljude koji hoce da otvore Butik.. A ne za Lopove... Nemojte napadati ljude koji prodaju po oglasima

  • Andrej

    mnogo pricate malo znate,ovu opremu koriste radnici koji skidaju zujalice nakon prodatog artikla...

  • Domaćinac

    Ni čekić nije zabranjeno držati. To je alat. Ali je zabranjeno njime ubiti čoveka. Onda je oružje.Hladno.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima