"Otišla sam u Beč da čuvam decu za 1.000 evra, a tamo su me silovali. Svaku noć drugi muškarac"

- Kada su me posle jednog od mnogobrojnih silovanja pretukli toliko da nisam mogla da ustanem, znala sam da moram da bežim - kaže nesrećna devojka

Katarina (16) je prihvatila poziv od nepoznate žene da u Beču radi dva meseca kao bebisiterka za 1.000 evra. Ali, umesto u Beču, završila je kao žrtva trgovine ljudima u kafani pored auto-puta, gde su je silovali i primoravali da se bavi prostitucijom.

- Sve je počelo tako što nam se jednog dana u kući pojavila žena koja je tvrdila da joj treba bebisiterka za dvoje dece u Beču. Otac nije želeo da me pusti da idem, bilo mu je sumnjivo, ali mama je bila uporna. Verovala je da je to dobra prilika za mene, a ja sam verovala njoj - priča nesrećna devojka.

Posle mnogo nagovaranja, dobila je dozvolu od oca, naročito kada im je ponuđeno 1000 evra unapred. Katarina je bila presrećna, ne znajući da u tom trenutku počinje pakao za nju.

- Do Beča nismo ni stigli. Žena koja me je vrbovala dovezla me je do neke kafane na auto-putu gde je čekao muškarac. Odmerio me i rekao da je dobro odabrala, da ću biti dobra za šipku. U tom trenutku sam shvatila šta mi se dešava - kaže Katarina.

Noću su je terali da igra na šipci i da se skida. A posle toga je dolazilo ono najgore. U početku je odbijala muškarce koje su joj slali u sobu, ali oni bi se onda žalili.

- Davali su me mušterijama koje su sa mnom radile šta su htele. A kada bih pokušala da se branim, došao bi čovek koji me držao zatvorenu i prebio bi me, često i silovao, tek da bi mi pokazao da nemam izbora - priča nesrećna devojka.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Ćutala je i nije pokušala da pobegne jer su pretili da će joj ubiti porodicu. Daleko od njih, ne znajući ni gde se tačno nalazi, dane je provodila zaključana u sobi čekajući da rane zacele. Ali, to se nije dešavalo jer su zlostavljanja bila svakodnevna.

- Bojala sam se, ali kada su me posle jednog od mnogobrojnih silovanja pretukli toliko da nisam mogla da ustanem, znala sam da moram da bežim. Imala sam sreće prvi put posle mnogo vremena jer nikoga nije bilo u kafani, istrčala sam i počela da trčim kroz šumu, iako me sve bolelo - priseća se.

U policiji joj je trebalo mnogo hrabrosti da ispriča šta je sve preživela.

- Shvatila sam posle nekog vremena da moram da kažem jer ako ja budem ćutala, neka druga devojka će završiti kao ja - kaže hrabra devojka.

Njena priča pokrenula je veliku akciju u borbi protiv trgovine ljudima. Udružili su se Fond UNITAS, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima Republike Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i MUP-a.

Snimljen je dokumentarac „Posmatrači“, reditelja Nikole Ljuce koji za cilj ima podizanje svesti o ovoj vrsti kriminala, kao i predočavanje načina prevencije trgovine ljudima.

Foto: Profimedia, Alamy

Foto: Profimedia, Alamy

Katarinina priča jedna je od tri koje su obrađene u  dokumentarcu, a u sve tri prikazani su modeli po kojima kriminalci vrbuju ljude, i sve tri su istinite. Podsećamo je se danas, na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Film je do sada prikazan u brojnim osnovnim i srednjim školama širom Srbije, kako bi deca shvatila da nisu sama u problemu koji ih je zadesio, da ne smeju osećati stid i da treba da podele svoje strahove i sumnje sa bližnjima i specijalizovanim institucijama.

Pogledajte trejler za film:

(Jasmina Stakić)

Komentari

  • Dunja

    Licno znam zenu koju us 90-tih roditelji poslali u Bg kod navodnog rodjaka da radi...Posle par dana pobegla I otisla kuci Ali, roditelji znali gde je salju i vec ujutru majka za ruku i vratila makrou! Kako je imala samo 6 razreda osnovne nije ni znala gde ce vec se navikla a roditeljima slala novac! Ako ce neko i reci Romi...ne Srpska porodica!

  • Ilova RS

    I šta bi?gdje je ta kafana? Kako se zove?

  • Filip

    Neozbiljnost majke umesto da dete skoluju ona posalje curu da radi jer joj zinulo za pare. Jadna devojka imace traumu za citav zivot..

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima