8

FOTKA ATENTATA U SKUPŠTINI 1928. GODINE: Kako je Puniša Račić ubio Stjepana Radića iz HSS-a, što se pominje na kraju "Senki" (FOTO)

Zajednička država jugoslovenskih naroda je od samog početka mirisala na zlo, uprkos dobroj volji i optimizmu mnogih koji su u njoj živeli. Kako je vreme prolazilo, tenzije su sve više rasle, a sve je kulminiralo 20. juna 1928. godine tokom sednice Narodne skupštine Kraljevine SHS

Radikalski poslanik iz Crne Gore, Punisa Racic, puca na poslanike HSS-a u Skupstini 1928. godine. Od rane je kasnije umro Stjepan Radic. Ovo je dovelo do Sestojanuarske diktature
Radikalski poslanik iz Crne Gore, Puniša Račić, puca na poslanike HSS-a u Skupštini 1928. godine. Od rane je kasnije umro Stjepan Radić. Ovo je dovelo do Šestojanuarske diktature. Foto: Wikimedia Commons/slobodnajugoslavija.com

Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca od samog svog začetka nije slutilo na dobro, jer nijedan od naroda u njemu niko živi nije pitao da li želi uopšte da ta država nastane. Hrvatski sabor, primera radi, nikada nije glasao za ujedinjenje, drugo je telo donelo tu odluku, i ono što smo mi posmatrali kao njihovo oslobođenje od austrougarskog jarma oni su, možda, većinom, posmatrali kao novu vrstu okupaciju.

Kako je vreme prolazilo, tenzije su sve više rasle, a sve je kulminiralo 20. juna 1928. godine tokom sednice Narodne skupštine Kraljevine SHS.

Pretnje po život Stjepana Radića - lidera Hrvatske seljačke strane koja je bila u koaliciji sa Samostalnom demokratskom strankom koja je okupljala tzv. Srbe Prečane (one koji su živeli sa druge strane Drine, Save i Dunava) - već su dolazile iz radikalskih redova, zbog čega mu je savetovano da ne dođe tog dana u Skupštinu.

Radić je ipak došao. Sednica je bila u haosu, vodila se žučna i burna raspava bez ikakvog smisla. Opozicija je neprestano udarala u klupe, a radikali Toma Popović i Puniša Račić iz Crne Gore su sa govornice otvoreno pretili.

Stjepan Radić, lider Hrvatske seljačke stranke kojeg je Puniša Račić upucao i ubio u Skupštini 20. juna 1928. godine. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv

Stjepan Radić, lider Hrvatske seljačke stranke kojeg je Puniša Račić upucao i ubio u Skupštini 20. juna 1928. godine. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv

Svetozar Pribićević, Srbin i vođa Samostalne demokratske stranke, pitao je Račića "da li hoće da se u Londonu čuje da se ovde preti oružjem", Ivan Pernar iz HSS-a je na to dodao: "Neka Europa čuje, kud su Hrvati i Prečani došli. Neka Europa to čuje!", na šta je Račić odgovorio da postoji deo naroda koji je izdavao narodne i interese cele države.

Na to je Pernar dobacio Račiću: "Opljačkao si begove", verovatno aludirajući na otimanje imanja bivšeg muslimanskog plemstva nakon Prvog svetskog rata (Račić je bio optuživan i da je prisvojio šume manastira Visoki Dečani; koliko je to tačno, ne znamo, ali on jeste od siromaha postao milioner preko noći). Račić je pozvao predsedavajućeg da kazni Pernara, vratio se za govornicu i uzviknuo: "Ako ga ne kaznite, ja ću da ga kaznim. Ja ću se lično obračunati sa njime. Ko god bude pokušao, da se stavi između mene i Pernara, poginuće!".

Predsednik Skupštine tada neobjašnjivo izlazi iz sale.

I onda kreće pakao.

Svetozar Pribićević, vođa Samostalne demokratske stranke koja je okupljala Srbe Prečane, one s druge strane Drine. Bio je u koaliciji s HSS-om. Foto: Wikimedia Commons/Enciklopedija Leksikografskog zavoda 5

Svetozar Pribićević, vođa Samostalne demokratske stranke koja je okupljala Srbe Prečane, one s druge strane Drine. Bio je u koaliciji s HSS-om. Foto: Wikimedia Commons/Enciklopedija Leksikografskog zavoda 5

Rudolf Horvat ovako opisuje ono što se dešavalo:

"U tom času izvadio je Puniša Račić iz džepa svoj revolver (parabelum). Ministar Vujičić, koji je sjedio u ministarskoj klupi iza Račića, uhvatio ga je za ruku s namjerom, da spriječi pucanje. Istodobno je priskočio i ministar Kujundžić s jednakom namjerom (oba ministra su bili Srbi; prim. nov.). Ali Račić, koji je veoma jak čovjek, otrgne se ministrima.

Točno u 11 sati i 25 minuta strahovit pucanj iz parabeluma odjekne u dvorani. Tane je pogodilo dr Pernara jedan centimetar iznad srca. Kada se Pernar srušio na klupu, naperio je Račić svoj parabelum na Stjepana Radića. To je opazio dr. Đuro Basariček, koji je skočio preko stenografskoga stola, da Račiću spriječi namjeru. Ali Račić se naglo okrene prema Basaričeku, na kojega ispali parabelum. Tane pogodi Basaričeka u slabine tako, da je izašlo na lijevu lopaticu, te je Basariček odmah onesviješten pao na pod.

Međutim je pred Stjepana Radića dojurio Ivan Granđa, da ga zaštiti svojim tijelom. No Račić opet ispali parabelum, te pogodi Granđu u ruku. Čim se Granđa srušio, nacilja Račić stoičkom mirnoćom na Stjepana Radića, kojega tane pogodi u trbuh.

Puniša Račić u narodnoj i četničkoj nošnji 1926. godine. Foto: Wikimedia Commons/Bulgarian Archives State Agency

Puniša Račić u narodnoj i četničkoj nošnji 1926. godine. Foto: Wikimedia Commons/Bulgarian Archives State Agency

Sad je prema Puniši Račiću skočio Pavle Radić. Ipak se Puniša nije zbunio, nego je Pavlu Radiću dobacio: "Ha! Tebe sam i tražio!" I mirno nacilja revolverom na Pavla Radića, kojega pogodi jedan centimetar ispod srca tako, da se Radić odmah onesviješten srušio na pod.

Kako je Svetozar Pribićević sjedio u klupi tik Stjepana Radića, držalo se, da će Puniša Račić šesti hitac opaliti na Pribićevića. To se ipak nije dogodilo, nego je Puniša iza tolikoga krvoprolića posve sabrano s revolverom u ruci izašao iz dvorane kroz tzv. ministarsku sobu. Vidjelo se, da Puniša puca samo na hrvatske narodne zastupnike. Njegovi su hitci slijedili u razmacima od nekoliko časaka tako, da se cijeli zločin Puniše Račića zbio u jednoj – i to nepunoj – minuti."

Jedini sporni element u ovom opisu Rudolfa Horvata je to da Račić nije hteo da puca na Pribićevića. Po svemu sudeći, zapravo, on mu je bio jedna od dve mete koje su sprečili Basariček i Granđa. Radić je, ipak, bio važnija, kao i njegov sinovac Pavle koji je poginuo tom prilikom.

Što se tiče slike koja je priložena na samom vrhu teksta, nije posve jasno na koji se momenat celog ovog događaja odnosi. Takođe, treba kazati i Pavle Radić, sinovac Stjepanov, navodno još ranije pitao Račića koliko košta srpska krv sa Kajmakčalana da bi Hrvati mogli u zlatu da je plate, samo da se prestane sa pričom o tome kako su Srbi oslobodili Hrvate svojom krvlju. Sam Stjepan Radić ništa i nije pričao jer je pre dolaska na tu sednicu obećao da će ćutati.

Svadba kralja Aleksandra Karađorđevića i kraljice Marije. Foto: Wikimedia Commons/Stari Beograd ::: Beograd kojeg više nema / Old Belgrade

Svadba kralja Aleksandra Karađorđevića i kraljice Marije. Foto: Wikimedia Commons/Stari Beograd ::: Beograd kojeg više nema / Old Belgrade

Račić se sutradan predao.

Pernaru su beogradski lekari spasli život, kao i Granđi. Radić je umro od posledica ranjavanja 8. avgusta, iako ga je lično operisao dr Milivoj Kostić, najbolji beogradski hirurg; sama rana nije bila smrtonosna, ali je Radić bio rđavog zdravlja, slabog srca i imao je dijabetes.

Međutim, dok je još ležao u bolnici, Radića su posetili svi srpski političari kao i sam kralj Aleksandar; ovome je lider HSS-a rekao da "sada postoji samo kralj i narod", ali niko nije znao šta je tačno mislio; kralj je to interpretirao kao "zeleno svetlo" za ukidanje parlamentarnog života i uvođenje diktature radi sređivanja rasula. Pošto mu je bilo bolje, pre smrti, pušten je iz bolnice i došao je u Zagreb gde ga je dočekalo nekoliko desetina hiljada građana.

Račić je osuđen na 20 godina robije. Služio je u Zabeli, gde je imao privilegovani položaj; mogao je, recimo, da se šeta po Požarevcu tokom dana. Pušten je posle 13 godina, simptomatično baš na dan 27. marta 1941. godine. Ne zna se tačno šta se desilo sa njim nakon okupacije, koju je proveo u Beogradu; po svemu sudeći, streljali su ga partizani iz 21. srpske divizije pod komandom Miloja Milojevića.

Anton Korošec, vođa Slovenske ljudske stranke i jedini ne-Srbin na mestu premijera Kraljevine Jugoslavije. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv

Anton Korošec, vođa Slovenske ljudske stranke i jedini ne-Srbin na mestu premijera Kraljevine Jugoslavije. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv

Elem, direktna posledica opisanih događaja u skupštini bili su veliki protesti Hrvata, zahtevi za nezavisnošću, i tako dalje.

Na kraju je kralj Aleksandar zaveo tzv. Šestojanursku diktaturu 1929. godine, zabranio rad svim političkim organizacijama, uveo podelu na banovine, ozvaničio politiku integralnog jugoslovenstva (pod parolom, jedan narod - tri plemena, trebalo je da se stvori jedinstvena jugoslovenska nacija bez podela na Srbe, Hrvate i Slovence) te promenio ime državi u Kraljevina Jugoslavija.

Ima ih koji smatraju da je ovo bio plan sve vreme, nastao u kuhinji Antona Korošeca, ministra unutrašnjih poslova i lidera Slovenske ljudske stranke (i posle toga jedinog premijera Kraljevine Jugoslavije koji nije bio Srbin), sa ciljem konsolidacije Kraljevine na liniji sa integralnim jugoslovenstvom (Korošec je smatrao da se sa Radićem "ne može praviti država").

To, međutim, nije preterano verovatno.

(O. Š.)

Daljinac

Tagovi: Hrvati, Istorija, Kralj Aleksandar I Karađorđević, Kraljevina Jugoslavija, Kraljevina SHS, Puniša Račić, Slovenci, Srbi, Stjepan Radić, Svetozar Pribićević

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (8)
Poređaj komentare:
 • V
  Voya

  Sve lazirano pocevsi od pistolja koji niko vise nije mogao da pronadje.Kralj licno naredio atentat i za to nasao budalu. Zasto se nikada ne kaze zasto je steljan Radic?

 • C
  COLT 45

  Najbesmislenija državna tvorevina u istoriji, ali bila je potrebna velikim silama (Francuskoj i Engleskoj) u tom trenutku i morala je nastati, niko nije pitao ni Srbe ni Hrvate ništa, a i jedne i druge budale naravno ništa nisu razumeli ni tad ni sad tu su samo da se medjusobno mrze, kolju i rade sve na svoju štetu

 • Н
  Ненад

  Kralj i Karadjordjevića banda masona engleskih ulizica je stvorila jugoslaviju da bi se i ono malo Srbstva uništilo . Danas imamo rezultat od toga suludog plana , crnogorci , hrvati, makedonci , bošnjaci koji su sve u stvari čisti Srbi i rezultat su od suludog plana karadjordjevića

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 19. mart 2019. godine

Besne mašine grmele kod Požarevca: Opasnim zverima jurili kroz selo, a oni najhrabriji su pobedili u izazovu (FOTO) (VIDEO)

Ljiljana je rodila blizance, za jednog su rekli da je umro: Kada je posle 13 godina čula ovu rečenicu, sledila se i počela da luta sa slikom (VIDEO)

Pojavile su se zmije, počele su da izlaze iz skrovišta na sunce: Ne pravite ove greške jer one slobodno migolje oko nas (FOTO)

Misterija blaga Karađorđevića: Da li je Aleksandar bio kralj Jugoslavije ili njen vlasnik?

Za sedam dana otkriveno 21.000 prekršaja: Ove dve stvari Srbi nikad ne poštuju u saobraćaju

Ako se roditelj požali, nastavnik će morati da pravda svaku ocenu manju od 5: Nova pravila izazvala haos u školama

Ne kloni duhom, budi dobar drug, nauči se u malome biti veran: Ovih 10 zapovesti srpski đaci su 1910. godine morali da znaju u prste

Naser Orić objavio dve fotografije navodno iz Srbije: Na jednoj je za kafanskim stolom, a druga je selfi sa vrha kod Valjeva (FOTO)

Roditelji na sudu zbog bežanja dece sa časova: Do sada pokrenuo 57 postupaka, a donete su i dve novčane kazne

Na Kosovu se "telad pošumljava" i gaje "ptice za gojenje": Urnebesni prevodi tzv. Ministarstva poljoprivrede u Prištini nasmejali su srpske seljake

Tokom dana toplo i sunčano: Popodne naoblačenje sa mestimičnom kišom (FOTO)

Druga nedelja Vaskršnjeg posta posvećena je Svetom Grigoriju: Njegovo mošti su čudotvorne, crkva ga smatra svetionikom pravoslavlja

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 18. mart 2019. godine

Nastavlja se teror nad Srbima na Kosmetu: Razbojnici oštetili Crkvu Svetog Georgija kod Gnjilana

Bahato brzo voze u okolini Novog Pazara: Gaze i 200 na sat, ovi snimci lede krv u žilama (VIDEO)

Roditelji će moći da obore ocenu koju je dao profesor: Sumanuto novo pravilo u srpskim školama

Divna vest: Kod Pančeva su se pojavile vidre, a to znači veoma dobru stvar (VIDEO)

Srbin Dragan ne može da se vrati ženi i sinu u Veliku Britaniju: Traže mi dokument koji ne postoji! (FOTO)

Nišlija je proglašen viškom, tužio je firmu, a sada je, posle tri godine, na posao došao na belom konju (VIDEO)

Srbin sa Kosova poklonio Trampu ikone: Kopije Bogorodice Trojeručice i Belog anđela uskoro na zidu Bele kuće

Vreme za danas i sutra: Temperatura do 26 stepeni, sunčano i toplo, a ponegde će početi i kiša (FOTO)

Osim afričke kuge, još 5 opasnih bolesti preti srpskim farmama. Neki virusi prelaze i na čoveka

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 17. mart 2019. godine

Prelepa slika đaka i Prvoja kod Zrenjanina: Mališani priredili doček svojoj omiljenoj rodi (VIDEO)

Može deda da joj bude: Milojko (74) iz Požege već je bio penzioner kada se rodila Milijana (21), a zaljubljeni par već je zakazao svadbu (FOTO)

Proveli smo dan "s Tamarom u akciji": Otkrivamo da li se sve završi za 5 dana, kako se bira porodica i šta se posle dešava sa kućom (FOTO)

Objavljen je užasni komentar na Fejsbuku o Ivani koju je krvnički mučio dečko Đorđe. Napisala ga je žena (FOTO)

"Otvorio sam oči i video svoju otkinutu ruku": Potresna ispovest Ivice, koji je doživeo istu sudbinu kao voditeljka Dea (FOTO) (VIDEO)

Novosađanina proglasili mrtvim, a dok je dokazivao da je živ, narušilo mu se zdravlje

Markovići 15 godina žive u sobici oronulog, praznog hotela, a imali su kuću od 100 kvadrata, ogroman plac i pomoćne objekte (FOTO)

Dok se pretučena Ivana u bolnici bori za svaki dah slabašnim plućima, u opekotinama i ranama, pljušte osude: "A zašto si bila sa kretenom?"

Dalibor je platio kaznu 40.000 dinara, a potom je pronašao novčanik pun para

Vreme danas kišno i oblačno, a od sutra ujutru kreće najlepša promena! (FOTO)

Zaječarska policija 10 dana rešavala slučaj seks-sabotaže: Baš kad treba "ono", dođe vampir! Lupa na prozor, pokazuje zube

Cenovnici elitne prostitucije na Balkanu: Srpkinje među jeftinijim, ali zarade za kratko vreme čak i za stan! "Neću da radim za bedne pare, i živim kao podstanar"

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 16. mart 2019. godine

Hitna pomoć pacijenta skidala pola sata: Imao je tri kaputa, tri sakoa, nekoliko džempera, košulja i majica, a onda su došli do šteka

Dragan mesec i po dana ne može da se vrati ženi i sinu u Njukasl: Zarobljen je u Srbiji, nijedna avio kompanija neće da ga preveze jer mu fali jedan papir (FOTO)

Ako se sav led na planeti otopi, Dunav plavi Srbiju, Beograd je pod vodom: Stručnjak otkriva misteriju mape zbog koje paniče svi (FOTO)

Ugljenisan leš psa pronađen nedaleko od Doma zdravlja Prokuplje, ljudi zgroženi: Ko je ovo uradio životinji, naudiće i čoveku

Reporter Prve spasao čoveka: Hteo je da se baci u Južnu Moravu zbog presude, ali su mu obećali ključnu stvar

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima