≫ 

SVETI NIKOLAJ VELIMIROVIĆ O NOĆI VEŠTICA: Jednu stvar večeras OBAVEZNO morate da uradite!

 ≫ 

U proteklih mesec dana sve nas u spoljnjem svetu podseća da se bliži praznik

Noć veštica, je noć uoči Svih svetih i obeležava se u večernjim satima 31. oktobra. Mišljenje o ovoj svetkovini izneo je i vladika Nikolaj Velimirović.

Ceo život mislite da Srbi imaju zamenu za Noć veštica i da je to današnji datum: U VELIKOJ STE ZABLUDI!

Šta pravoslavni pop misli o proslavi Noći veštica: To je satanizam, mi slavimo Svetog Luku, a ne veštice!

Pročitajte esej koji se masovno deli društvenim mrežama, a u kome vladika Nikolaj Velimirović objašnjava značenje ovog paganskog praznika. Esej prenosimo u celosti:

Kao Pravoslavni Hrišćani dužni smo da pažljivo ispitujemo svaki oblik našeg bavljenja svetovnim stvarima, uključujući razne zabave, praznovanja, običaje i da dobro razmotrimo da li je naše učestvovanje u tim svetovnim stvarima i vancrkvenim aktivnostima u saglasju sa našom svetom Pravoslavnom verom ili nije.

U proteklih mesec dana sve nas u spoljnjem svetu podseća da se bliži praznik. Deca u školama uveliko crtaju bundeve, veštice i slepe miševe, roditelji razmišljaju kako da nabave ili sašiju idealni kostim u kojem će njihova deca ići po kućama i tražiti slatkiše "plašeći" komšije, iz izloga nam se keze i cere likovi vampira, vukodlaka i raznih demona, koji ponekad izgledaju "simpatično" – šaljivo, a ponekad uznemirujuće. Mnogi će od nas pristati da povedu svoju decu, uveče 31. oktobra, kad zađe sunce, iako nam je taj običaj potpuno stran i u najmanju ruku čudan.

Mnogi će, u želji da se njihova deca ne razlikuju od ostalih, učestvovati u ovom prazniku, pravdajući se da je sve to samo zabava za decu i da tu nema nikakvog dubljeg značenja.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Šta zapravo znači pozadina ovog praznika?

Ovaj običaj ima svoje poreklo među paganskim keltskim narodima u Irskoj, Britaniji i severnoj Francuskoj. Oni su verovali da se život rađa iz smrti, pa su za početak svoje nove godine uzimali kraj jeseni, kad priroda umire i kada, prema njihovom verovanju, počinje vreme mraka, raspadanja i smrti. Toga dana su gasili vatru na svojim domaćim ognjištima i svuda je vladao mrak.

Prema paganskom keltskom predanju, duše umrlih bi potpuno pripale vlasti boga Samhaina, kneza smrti, koga je valjalo umilostiviti žrtvoprinošenjem na dan nove godine, a Samhain bi dozvoljavao da toga dana duše umrlih posećuju domove svojih porodica. Otuda običaj "maskiranja" u kosture, duhove, veštice i demone. Na taj način bi živi stupali u "mističnu" zajednicu sa umrlima, kroz čin podražavanja mrtvih i tumaranja po mraku. Prema verovanju, duše mrtvih koje bi dolazile u "posetu" bile su iznurene glađu i molile su za hranu, pa ih je valjalo nahraniti. Ukoliko neko od živih ne bi ugostio duše umrlih, stigla bih ih osveta boga Samhaina.

Noć veštica, tradicionalni verski praznik datira pre hrišćanstva i obeležvava kraj zime a dočekuje proleće. Foto: Tanjug/AP

Noć veštica, tradicionalni verski praznik datira pre hrišćanstva i obeležvava kraj zime a dočekuje proleće. Foto: Tanjug/AP

U vreme kada su ovi narodi primili Hrišćanstvo i kada su zaista bili Pravoslavni, tadašnja Crkva je ustanovila praznik "Svih Svetih" 1. novembra (na istoku se taj praznik slavi drugog datuma) upravo da bi se istrebio ovaj okultistički običaj) a noć uoči praznika Svih Svetih („All Hallows eve“) služilo se svenoćno bdenje. Međutim, oni koji su ostali u paganstvu i okultizmu reagovali su tako što su pojačali svoje opasne rituale, tako da je noć uoči Hrišćanskog praznika postala noć veštica, vradžbina, prizivanja zlih duhova i demona i drugih okultističkih radnji.

Čak je dolazilo i do krađe i skrnavljenja sveštenih predmeta. Tako je propao pokušaj zapadne crkve da se suprotstavi ovom paganskom običaju.

Noć veštica, tradicionalni verski praznik datira pre hrišćanstva i obeležvava kraj zime a dočekuje proleće. Foto: Tanjug/AP

Noć veštica, tradicionalni verski praznik datira pre hrišćanstva i obeležvava kraj zime a dočekuje proleće. Foto: Tanjug/AP

Jasno je da mi, Pravoslovni Hrišćani ne možemo i ne smemo učestvovata u ovakvoj idolopokloničkoj svetkovini na bilo kom nivou (makar to bila "samo" zabava za decu), jer to direktno predstavlja odricanje od našeg Gospoda i naše svete Pravoslavne vere. Jer, ako pristanemo da svoju decu "maskiramo" i pustimo ih da idu po mraku i mole za slatkiše, mi time svojevoljno pristajemo na zajednicu sa mrtvima, čiji bog nije keltsko božanstvo Samhain, već sam Sotona, knez zla, a slatkiši koje budu dobili neće predstavljati bezazleni poklon deci, već prinos samome đavolu. Podsetimo se samo da su naši preci, Hrišćani iz najranijih vekova, pre birali telesnu smrt u najgorim mukama nego što bi pristali da prinesu žrtvu idolima i time se odreknu Hrista, Boga našeg, koji nam je zapovedio: "Nemoj imati drugih bogova osim Mene".

U današnjem duhovno ubogaljenom svetu vlada teška čamotinja i lenjost, pri čemu je lako ubediti gotovo svakoga da je poreklo ovakvih praznika beznačajno i da je Noć veštica obična, bezazlena zabava.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Iza ovakve tvrdnje nalazi se ateizam, udaljavanje od vere i svojih korenova, negacija postojanja kako Boga tako i đavola. Naša Sveta Crkva nas uči da je jedino Bog sudija svim našim delima, a da našim delima služimo ili Gospodu, ili Sotoni, te da niko ne može služiti dva gospodara.

Zato, umesto da "ugasimo vatru na domaćem ognjištu", toga dana upalimo kandilo pred slavskom ikonom, pomolimo se Gospodu, da nam poda hrabrosti da budemo i ostanemo drugačiji, da nas obdari snagom da ustrajemo na Njegovom putu i da nas izbavi od Lukavoga.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Izvor: Pravoslavlje život večni)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Србин

  31. oktobar 2016 | 19:55

  Слава Богу што смо имали ми срби светога Оца Николаја !

  145
  8

  Podelite komentar

 • Buki78

  1. novembar 2016 | 07:15

  Zasto slaviti praznik iz drzave Usa koja nas bombardovala pa jos i njihovu krsnu slavu za vestice da slavimo???Nego sve nam se nudi preko tv da je bolje njihovo pa da je najodvrtanije za nas je lepo...A gde je ono nase?Zato slavite nase slave i praznike i radujte se,a za dusmane bas nas briga oni nek nastave sa tim ali u Usa ne ovde u mojoj lepoj Srbiji.....

  128
  12

  Podelite komentar

 • VAN

  31. oktobar 2016 | 21:04

  Slava i hvala Svetom Nikolaju Velimirovicu. Pravoslavlje ukazuje na značaj ISTOKA i radjanja svetlosti i života, suprotno od unistenja svetlosti ulaskom u tamu.

  99
  4

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA