• 33

Danas je Vaskrsni utorak, najbolji dan u godini: Jednu stvar obavezno morate da uradite

Prema predanju, u nedelju rano, pre zore, Marija Magdalina, Marija Jakovljeva, Salomija i neke druge žene pošle su sa spremljenim mirom na Hristov grob

 • 33
Uskrs, Uskršnji -Vaskršnji običaji u raseljeničkoj porodici Našpalić iz Prizrena

Foto: Telegraf

Svetli ili Vaskrsni utorak je drugi dan posle Vaskrsa, kada se nastavlja proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika, kako u Crkvenim bogosluženjima, tako i u domovima Pravoslavnih vernika. Službe su iste kao i prethodna dva dana.

Kako u većini naših krajeva Vaskršnji praznici traju tri dana, na Vaskrsni utorak se nastavljaju gozbe i veselja, na kojima se goste rođaci, kumovi, komšije i prijatelji, pa je to vreme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva.

U narodu se ovaj utorak smatra najboljim utorkom u celoj kalendarskoj godini. Ponegde se u selima, mada nije raširen običaj, održavaju svadbe, jer se vreme praznovanja Hrišćanske Pashe smatra posebnom blagodaću, pa se ta blagodat želi preneti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

Prema predanju, u nedelju rano, pre zore, Marija Magdalina, Marija Jakovljeva, Salomija i neke druge žene pošle su sa spremljenim mirom na Hristov grob.

Veliki kamen kojim je Hristov grob bio zatvoren bio je odvaljen, a grob prazan. Na kamenu je sedeo anđeo Gospodnji, sa licem kao munja i odelom belim kao sneg.

Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia

Stražari vojnici bili su ukočeni od straha, a onda im se obratio anđeo:  „Ne bojte se, jer znam da Isusa raspetoga tražite. Nije ovde jer ustade, kao što je kazao… Idite brže i kažite učenicima Njegovim da je vaskrsao”.

Žene i zbunjeni vojnici-stražari su odmah otrčali u grad da obaveste jevrejske glavare o onom što su videli, a narod se jako obradovao.

Zbog toga je jedina stvar koju u ova tri dana vernici moraju da poštuju, to da dele radost sa bližnjima.

Narodno verovanje kaže da oni koji se ogluše o ovo jednostavno “pravilo” prkose Bogu i Hristosu i neće im ići u životu “kako treba”.

VIDEO: Snežana Đurišić sa dečkom ginekologom stigla u Hram Svetog Save na Vaskršnju liturgiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Crna Gora

  Za tnt. Bolje bi bilo da upalis taj fitlj kako bi tnt prokrcio krvne sudove i donio krvi i kiseonika u mozak jer su neophodni za njegov rad.

  6
  0

  Podelite komentar

 • Wien

  Ове комуњаре сатанисти су на сваки помен имена Господњег први који хуле....

  5
  0

  Podelite komentar

 • Crna Gora

  Svi ozbiljni naucnici znajy da nauka samo potvrdjuje ono sto, kako ti kazes, crkvenjaci znaju vjekovima. Medju tim crkvenjacima i to samo Srbima su princ Sveti Sava, mocni vladar Sveti Simeon,pa Njegis i Sveti Petar, pa jedN of najnijih Srba Vladika Niklaj...Sto se tice Tesle i re imo Pupins, postoji istinita anegdota kada je vjerujuca zena upitsla Da li vjerujete da Bog postoji, dobila je odgovor- Ne vjerumem nego znam da postoji. Duboko sam ubijedjen da Tesla danas ne bi mgao da radi u EPS ili EPCG uz obrazlozenje da nije dorastao materiji.

  8
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima