Sedam srpskih mora: Ovo su savršena mesta za letovanje, a ne morate da izađete iz zemlje (FOTO)

Iako mnogima letovanje znači "more", naša zemlja može da ponudi odličnu zamenu za njega - jezera. Štaviše, neka od njih su odlična alternativa

  • 31

Nekima zbog blizine, drugima zbog lepote, trećima zbog pristupačnosti, ali svim turistima su zbog fantastičnog odmora koja pružaju srpska jezera postala omiljena destinacija.

Bačko Podunavlje je najlepši biser Srbije, a sada je i pod zaštitom UNESKO (FOTO)

U nekima od njih se možete kupati, a u nekima baš i nije preporučljivo. Ali u svakom slučaju, pored njih se i te kako možete lepo relaksirati.

Ovo su neka od najlepših jezera Srbije.

1. Belocrkvanska jezera

Bela Crkva se nalazi u Južnom Banatu, sto kilometara istočno od Beograda. Uz sam grad smeštena su i Belocrkvanska jezera: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara... Predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu u Vojvodini.

Jezera su nastala iskopavanjem šljunka, pa je voda prozirno zelena, a plaže peščane. Za goste kojima kupanje nije jedina razonoda, u saradnji sa lokalnim vodičima organizuju se izleti u okolini Bele Crkve, sa obilascima Vršca, Mesića i Gudurice.

Foto: Wikipedia/Krumb77 Foto: Wikipedia/Krumb77

2. Palićko jezero

Palićko jezero se nalazi 8 km od Subotice, pored mesta Palić koje je, upravo zbog jezera značajan turistički centar Vojvodine.

Postoje dve legende o nastanku jezera. Prema jednoj legendi jezero je ostatak Panonskog mora, a prema drugoj da je ono nastalo od suza pastira Pavla koji je tu napasao svoje stado.

Još se krajem 18. veka znalo da jezerska voda i mulj imaju lekovita svojstva. Prema ideji lekara iz Subotice, 1845. godine je najpre izgrađena gostionica Donja trščara, što je bio temelj kasnije izgradnje Kupališta i Banje.

Ovo jezero je atraktivno pre svega kupačima, ali sam centar nudi i druge vidove zabave, sportske aktivnosti, ali i obilazak rezervata prirode, posmatranje ptica, pešačke ture i foto-safari.

Foto: Wikimedia/Ant83 Foto: Wikimedia/Ant83

3. Srebrno jezero

Srebrno jezero je delom zbog svoje lepote, a delom zbog svog položaja jedno od najposećenijih domaćih turističkih destinacija. Idealno je mesto za godišnji odmor, ljubitelje plivanja, skijanja na vodi, ribolovce ili one koji žele da uživaju prirodi i šetnjama ovim krajevima.

Smešteno je na desnoj obali Dunava i nekada je bilo njegov rukavac, da bi kasnije dvema branama bio pregrađen i tako nastalo Srebrno jezero. Srebrno jezero se kao srpski turistički centar ubrzano razvija, pa ga sa razlogom zovu "srpsko more".

Zlatarsko jezero Foto: Wikipedia/Јованвб Zlatarsko jezero Foto: Wikipedia/Јованвб

4. Zlatarsko jezero

Između planina Zlatara na jugozapadu i Murtenice na severoistoku, 10-15km od Nove Varoši smešteno je Zlatarsko jezero.

Ovo je treće jezero po veličini u Srbiji, posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini. Ovo jezero je plovno svojim najvećim delom, a vožnja čamcem po ovom jezeru predstavlja jedinstven doživljaj.

5. Jezero Gazivode

Još jedno jezero koje je nastalo veštačkim putem. Međutim, brana je izgrađena od prirodnih materijala (kamenja, zemlje i gline), pa zbog toga izgleda kao da se priroda sa njim lepo poigrala.

Tokom cele godine prisutan je veliki broj ribara, pošto je jezero izuzetno bogato ribom. Leti ovde rado dolaze kupači iz obližnjeg kraja jer je ovo mesto predivno za odmor i opuštanje.

6. Đerdapsko jezero

Veštačko akumulaciono jezero na Dunavu u istočnoj Srbiji na granici sa Rumunijom je Đerdapsko jezero, koje leži u Đerdapskoj klisuri.

Po nekima najlepše, ali je svakako najveće jezero u Srbiji, dugačko preko 100, a na najširem mestu široko je 8 kilometara. U Kladovu možete potražiti smeštaj, apartmane ili sobe, po veoma povoljnim cenama. Neki hoteli nude gratis smeštaj za decu do 10 godina.

Foto - Ilustracija: Pixabay Foto - Ilustracija: Pixabay

7. Borsko jezero

U podnožju plаnine Crni Vrh, na 17 kilometara od Bora, planinski vodotoci 1959.godine, zarobljeni su branom. Priroda je ovu ljudsku odluku prihvatila kao svoju. Nastao je tako jedan od turističkih bisera borske opštine Borsko jezero.

Kristalno čista jezerska voda u letnjim mesecimа dobija tamno zelenu boju a njen površinski sloj dosegne temperaturu od 25 stepeni Celzijusovih, što je čini izuzetno prijatnom za kupanje.

Rekreativne i staze za šetnju, sportski tereni i drugi sadržaji pored odmora omogućavaju sportske, rekreativne, izletišne i kulturne aktivnosti, i tako čine Borsko jezero jednim od najprivlačnijih turističkih mesta u ovom delu Srbije.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA