Grad na jugu Srbije koji je ime dobio po svecu 21. jula obeležava slavu, na jedan poseban način (FOTO)

Slavske svečanosti podrazumevaju bogat kulturnoumetnički i sportski program koji je počeo u petak 14. jula i zavrašava se 21. jula koncertom Garavog sokaka na Trgu topličkih junaka

  • 0

Crkva Svetog Prokopija i grad Prokuplјe, pod okrilјem Opštine Prokuplјe 21. jula obeležavaju hramovsku i gradsku slavu, a ove godine po prvi put od Drugog svetskog rata organizovana je i litija, koja će se održati u četvrtak 20. jula.

POSLE VIŠE OD JEDNE DECENIJE OVAJ SRPSKI GRAD DOBIJA CRKVU: Oduševićete se kada saznate ko je gradi (FOTO)

Zato je, kako kaže starešina crkvene opštine Prokuplјe otac Nikola Ilić izuzetno važno da građani učestvuju u svenarodnoj litiji, kao svetom činu kroz koji se priziva Sveti Prokopije da zaštiti i čuva grad. Litija kao reč u prevodu znači ophod i predstavlјa svešteni blagodetni čin.

- Litija počinje ipred crkve Svetog Prokopija u 17, 30 kada ćemo dočekati njegovo pravosveštenstvo vladiku raško - prizrenskog Teodosija koji će služiti praznično bdenje u navečerje praznika.

Nakon toga u 19.15 časova počinje litija u kojoj će učestvovati pripadnici Vojske Srbije, MUP, crkveni i dečji hor, sveštenstvo i vernici. Gradom će se proneti i mošti Svetog Đorđa koje su pohranjene u našem hramu.

- Važno je da što veći broj građana Prokuplјa učestvuje i litiji, jer ona nije nešto što treba da se vidi, već nešto u šta svi treba da učestvujemo - kazao je otac Nikola.

On dodaje da je ovo Božji i radosni čin u gradu koji ima čast da nosi ime sveca. Slavske svečanosti podrazumevaju bogat kulturnoumetnički i sportski program koji je počeo u petak 14. jula i zavrašava se 21. jula koncertom Garavog sokaka na Trgu topličkih junaka.

Daljinac baner

(B.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA