Građani telima brane preostali drvored lipe: Dežuraju da ne bi bilo posečeno slovensko mitološko drvo (VIDEO)

Opština je jutros posekla 14 od ukupno 48 stabala

  • 6

Građani Smederevske Palanke danima čuvaju od seče drvored lipa, takozvana pluća grada, kojima prete radovi na sanaciji Ulice Vuka Karadžića.

Ako parkirate ispod lipe, platićete papreno: Od toga može da vas spase samo jedna stvar!

- Bilo je ukupno 48 stabala lipe, ali je od jutros, pre nego što smo se okupili, posečeno 14 stabljika. U pitanju su stara stabla od 30-50 godina i više, medonosna, opojno mirisna i raskošno lepa. Pritom nam u ovim danima ekstremnih vrućina jedino prave hlad u gradu - objašnjava Katarina Filipović, jedna od građanki koja želi da zaustavi ovaj nehuman čin.

Kako objašnjava, sve je počelo u ponedeljak, 17. jula, kada su iz opštine, a na osnovu odluke komisije, rešili da sprovedu sanaciju trotoara.

- Mi smo od tada u pripravnosti, dežuramo u smenama kako bismo odbranili slovensko mitološko drvo. Dolazimo ujutru od sedam do 23 sati. Međutim, jutros su nas preduhitrili i posekli sve što su stigli - ispričala je ona.

Građani su, kako dodaje, istrajni u odluci da ponište odluku komisije, jer su uvereni da ona nije dobra po grad i buduće generacije.

Predsednik opštine Toplica Pintorović rekao je ranije tim povodom da su oni razgovarali sa predstavnicima građana.

- Problematika za ovaj drvored je velika, jer je lipa drvo invanzivnog korena koji godinama unazad podiže asfalt na kolovozu i šteti trotoarima. Ovo je mišljenje stručne komisije ali i inspekcijskih službi - istakao je on i istakao da ukoliko žele da se radovi na ulici obave kako treba, mora razmišljati na duži period.

Video pogledajte ovde:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA