≫ 

Mirna je jedina žena opančar u Srbiji: Čuva tradiciju od zaborava (VIDEO) (FOTO)

U svojoj maloj manufakturi pod imenom Mica papučarica opanke izrađuje ručno i sama, pomoću kalupa, kože, konca i singerice stare više od jednog veka

  • 0

Mirna Rackov iz Kikinde jedina u Srbiji ima registrovanu radnju za proizvodnju kožnih opanaka. Pravi petnaestak vrsta različitih opanaka od kože i drugu obuću koja se isključivo koristi u folkloru.

Evo čemu STVARNO služi KLJUN na opancima! (VIDEO)

Zanat je izučila u jednoj kikindskoj firmi koja se bavila proizvodnjom klompi i cipela. Pre osam godina, Mirna Rackov odlučila je da radi samostalno. U svojoj maloj manufakturi pod imenom "Mica papučarica" opanke izrađuje ručno i sama, uz pomoć kalupa, kože, konca i "singerice" stare više od jednog veka.

- Opanci "pertlaši" su najtraženiji, prvenstveno zbog cene, drugo, zato što sa tim modelom može da se pokrije najveći broj igara i samim tim su im najisplatljivije. Najteži za izradu su "sarajevsko polje" i za njih treba najviše vremena. Otprilike za jedan par treba dan do dva, a pertlaša može pet-šest pari u toku jednog dana da se uradi - objasnila je Mirna.

U Mirninom asortimanu su još i sremski, bački, banatski, hercegovački, crnogorski, šopski, makedonski i slavonski opanci, te šumadijski sa kljunom i bez kljuna i đakovačke sandale.

Opanke pravi isključivo od već obrađene prirodne kože koju nabavlja u Rumi.

Foto: Wikimedia/Bjankuloski06

- Najviše radim za kulturno-umetnička društva. Najviše ih se javlja sa prostora Vojvodine, iako se radi i za druge. Dolaze često i pojedinci, kupuju opanke i nose kao svakodnevnu obuću - otkriva preduzimljiva Kikinđanka.

Mirna kaže da najviše uživa na koncertima folklora posmatrajući igrače u narodnim nošnjama i njenim opancima.

Inače, pre nekoliko godina Mirna Rackov je, kao jedina žena opančar u Srbiji, dobila i sertifikat tadašnjeg Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA