Notari su samo za mesec dana overili više od 104.000 isprava POTPUNO BESPLATNO!

Vrednost overenih dokumenata premašila 40 miliona dinara

  • 4

Javnobeležnička komora Srbije saopštila je danas da su javni beležnici tokom juna ove godine besplatno overili 104.175 isprave, čija novčana vrednost prelazi 40 miliona dinara.

VAŽNO: Notari ne smeju da naplaćuju dokumente za upis u vrtiće, škole i na fakultet

Kod notara uskoro i po razvod!

Među ovim ispravama najviše je bilo dokumenata neophodnih za upis u srednje škole i na fakultete, a najviše besplatno overenih dokumenata obavile su javnobeležničke kancelarije u Beogradu.

Ostalo su isprave potrebne za zasnivanje radnog odnosa za lica koja su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i dokumenta koja se koriste za ostvarivanje prava iz obaveznog socijalnog osiguranja, socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata, odnosno prava u skladu sa propisima kojima se uređuje finansijska podrška porodici sa decom.

Foto: Milena Đorđević

Takođe, besplatno se overavaju i akti u postupku ostvarivanja prava žrtava porodičnog nasilja.

Predsednik Javnobeležnicke komore Srbije Miodrag Ðukanović istakao je da su tokom juna besplatne overe činile gotovo polovinu svih overa potpisa, rukopisa i prepisa.

Prema njegovim rečima, novčana protivvrednost svih overa koje su javni beležnici uradili bez naknade samo tokom juna prelazi 40 miliona dinara.

Na podrucju Apelacionog suda u Beogradu overen je ukupno 35.912 dokument bez naknade, u Kragujevcu 30.526, Novom Sadu 20.258, dok je na teritoriji za koju je nadležan Apelacioni sud u Nišu besplatnih overa u junu bilo 17.479.

Javnobeležnicku delatnost trenutno obavljaju 163 javna beležnika, kao i 27 javnobeležnickih pomoćnika i 364 pripravnika, što čini broj od ukupno 554 lica ovlašćenih da vrše overu potpisa, rukopisa i prepisa, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA