• 18

Ako plaćate račune umesto komšije, jer želite da mu pomognete znači da KRŠITE ZAKON i možete da odgovarate za to!

Narodna banka Srbije je, naime, prošle nedelje poslala dopis bankama da obaveste klijente da plaćanje bilo kojih računa preko interneta koji su na tuđe ime nije više dozvoljeno

  • 18

Građani koji su putem interneta plaćali račune na tuđe ime moraće s tim da prestanu jer krše zakon, poruka je koju je Narodna banka Srbije (NBS) poslala bankama.

Srbi sve moderniji: Čak trećina građana plaća račune preko interneta

Postoje Beograđani koji uopšte nemaju mobilni telefon: Evo koliko ih ima!

To znači da podstanari koji su na ovaj način plaćali komunalije od sada moraju da idu u poštu ili banku, čekaju red, ali i da plate proviziju od 70 dinara. Isto to važi i za, recimo, građane koji su umesto starih i bolesnih roditelja izmirivali sve obaveze onlajn.

Narodna banka Srbije je, naime, prošle nedelje poslala dopis bankama da obaveste klijente da plaćanje bilo kojih računa preko interneta koji su na tuđe ime nije više dozvoljeno.

- Dobili smo ovaj dopis pre nekoliko dana i svi smo bili u čudu. Već smo počeli da obaveštavamo klijente. NBS je navela da je plaćanje na tuđe ime protivzakonito, ali nisu rekli koji se to zakon krši. U objašnjenju kažu da su postojale brojne malverzacije i da na ovaj način hoće da ih spreče - kažu u jednoj banci.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić kaže da je ovakav potez centralne banke besmislen.

Foto: Telegraf

- Država bi, uključujući i NBS, svojim odlukama trebalo da smanjuje troškove za građane, a ne da im nameće nove ili povećava stare. Ako postoje neki drugi razlozi za ovakvu odluku, NBS treba da ih jasno navede - ističe Arsić.

I urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac začuđen je ovakvim potezom NBS.

- Potpuno je pogrešno da se zbog nekih zloupotreba sankcioniše ceo segment. To samo pokazuje da ne postoji spremnost da se radi, već da se zabranom smanji posao kontrole - kaže Uzelac.

Foto-ilustracija: Profimedia

Narodna banka Srbije navodi da je otkrila malverzacije zbog kojih je ovako reagovala.

- Utvrdili smo da određeni subjekti neovlašćeno, bez odgovarajuće dozvole, pružaju platne usluge građanima, i to usluge plaćanja komunalija, pa je NBS tim subjektima izrekla mere iz svoje nadležnosti. Bez posebne dozvole koju izdaje NBS, platne usluge mogu pružati samo banke i javni poštanski operater - kažu u NBS.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima