• 2

Evo šta je prava istina o tome da li možete da onlajn plaćate komunalije komšijama!

Pogrešno je protumačeno da je dopis imao za cilj da onemogući klijente da vrše online plaćanja, pod kojima se podrazumeva plaćanje računa za potrebe, primera radi, svog domaćinstva, članova porodice, rodbine i slično, već je cilj da se takvo plaćanje ne vrši u komercijalne svrhe, odnosno kao poslovna delatnost

  • 2

Građani će i dalje moći da plaćaju račune putem interneta za komunalije komšijama, rodbini, članovima porodice saopštila je Narodna banka Srbije (NBS) a povodom natpisa u medijima da to više neće moći jer se krši zakon.

Ako plaćate račune umesto komšije, jer želite da mu pomognete znači da KRŠITE ZAKON i možete da odgovarate za to!

Srbi sve moderniji: Čak trećina građana plaća račune preko interneta

Centralna banka je objasnila da se ovo ne odnosi na građane koji koriste onlajn plaćanje, već na one kojima je ova delatnost postala poslovna i od koje zarađuju a nisu registrovani za to.

- Narodna banka Srbije, je u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima utvrdila da se značajan broj fizičkih lica, koja sa bankama imaju zaključene Ugovore o otvaranju, vođenju i gašenju tekućih računa i Ugovore o pružanju usluga elektronskog bankarstva , korišćenjem WEB E-bank i mBank servisa, bavi neovlašćenim pružanjem platnih usluga.

- Te osobe su vršile plaćanja za račun različitih i veći broj osoba, najčešće za registraciju motornih vozila i za mesečne obaveze po računima za struju. Neke osobe su preko svog tekućeg računa izvršila preko 1.000 transakcija u iznosu preko 8 miliona dinara - navodi NBS i dodaje:

Foto-ilustracija: Profimedia/Tetra Images

Kako je napred navedeni način plaćanja postajao sve masovniji, uputili smo dopis bankama da bi se blagovremeno sprečilo kršenje Zakona o platnim uslugama.

- Pogrešno je protumačeno da je dopis imao za cilj da onemogući klijente da vrše online plaćanja, pod kojima se podrazumeva plaćanje računa za potrebe, primera radi, svog domaćinstva, članova porodice, rodbine i slično, već je cilj da se takvo plaćanje ne vrši u komercijalne svrhe, odnosno kao poslovna delatnost.

U centralnoj banci dodaju da je namera ovog dopisa bankama bila da blagovremeno opomenu osobe za koje primete da se bave neovlašćenim pružanjem platnih usluga, jer su za to predviđene značajne novčane kazne.

- Određene osobe kod kojih su utvrđene zloupotrebe uveravala su NBS da su pomenute usluge obavljali iz neznanja i da su momentom dobijanja pravih informacija odmah prestajali sa pružanjem tih usluga - stoji u saopštenju kabineta guvernera NBS.

Foto: Telegraf

U njemu se ističe da su neke banke razumele namenu i svrhu dopisa i u skladu sa njim postupile, dok je drugim bankama očigledno bilo jednostavnije da sa klijentima sa kojim imaju zaključene pomenute ugovore raskinu saradnju, što je dovelo i do ovih neželjenih reakcija.

- Imajući u vidu sve izneto, još jednom ističemo da se plaćanje preko ovih servisa može nesmetano, kao i do sada, koristiti za plaćanja računa, primera radi, za domaćinstvo u kome žive, svojih članova porodice i slično, ali se ne može koristiti za plaćanje računa radi naplate provizije za tu uslugu, odnosno kao poslovna delatnost, ukoliko za to nisu ovlašćeni.

- Ovim putem, takođe, naglašavamo da ukoliko fizička i pravna lica obavljaju poslove platnog prometa preko fizičkih i pravnih lica koja nemaju odgovarajuću dozvolu NBS, postoji visok nivo izvesnosti da korisnici takvih usluga mogu pretrpeti znatnu štetu, a efikasna i blagovremena zaštita njihovih prava i eventualni povraćaj novčanih sredstava bi u ovom slučaju bili gotovo onemogućeni.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima