I Kragujevac će imati Centar za vantelesnu oplodnju: Za sve parove koji se bore da dobiju dete

Lončar je rekao da institira na tome da već od sutra počnu da dolaze zainteresovani parovi koji imaju problem, kako bi što pre ušli u proceduru, uradili potrebne analize i možda već u septembru započeli proces vantelesne oplodnje

  • 1

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je izgradnja Centra za vantelesnu oplodnju u KC Kragujevac deo borbe sa problemom koji ima sve veći broj parova, insistirajući na tome da oni već od sutra počnu da dolaze u Centar kako bi što pre ušli u proceduru vantelesne oplodnje.

5 prostih navika koje kod žena smanjuju rizik od neplodnosti za 80%

U ovim gradovima u Srbiji nije mnogo ni 50 godina za veštačku oplodnju

- Ovo je samo deo onoga što smo obećali i što radimo - suočavamo se sa problemom da je sve većem broju parova neophodno da uđe u ovu proceduru, kako bi dobili dete - rekao je Lončar, nakon što je sa predsednikom Srbije obišao novi Centar za VTO u Kragujevcu.

Lončar je rekao da institira na tome da već od sutra počnu da dolaze zainteresovani parovi koji imaju problem, kako bi što pre ušli u proceduru, uradili potrebne analize i možda već u septembru započeli proces vantelesne oplodnje.

Ministar je podsetio da je pomerena starosna granica za vantelesnu oplodnju sa 40 na 42 godine, dok država finansira i treći pokušaj, uz donet zakon koji će tu oblast kompletno urediti.

Foto: Marko Todorović

- To je ono što smo preduzeli i sada treba da se radi da bismo dobili rezultate - podvukao je Lončar.

On je rekao da je država novac za novi Centar izdvojila iz budžeta, a ne iz kredita, zahvaljhjuci politici štednje koja je vođena, kako bi se ulagalo u neophodne stvari, i zahvalio Fondaciji “Dragica Nikolić” na donaciji.

Predsednica UO Fondacije Dragica Nikolić kazala je da cilj te Fondacije da njena zadužbina budu ne samo zidovi i najsavremenija medicinka oprema, već pre svega plač novorođene dece.

- Da zadužbina bude svaki osmeh na roditeljskim licima i da nas bude što više - rekla je Dragica Nikolić.

Ona je naznačila da su Srbiji potrebna deca i mladi obrazovani kadrovi.

- Fondacija, osim što obnavlja porodilišta, sada se drznula da izdvoji 84 miliona dinara da sagradi ovakav Centar u kojem će se rađati budući građani Šumadije i Srbije. Smanjiće se čekanja na listi za veštačku oplodnju i nadamo se da će ovaj Centar vrveti od plača novorođenih beba - rekla je Dragica Nikolić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA