U novu školsku godinu sa mnogo novih pravila: Stižu računari, bežična internet mreža, ali i ELEKTRONSKI DNEVNICI

Ministar prosvete Mladen Šarčević kazao je da je sredstvima tog resora i donacijama, tokom leta obezbeđeno "mnogo" računara za škole, a da će od jeseni u 200 škola početi realizacija projekta e-dnevnik

  • 2

Ministri prosvete i trgovine Mladen Šarčević i Rasim Ljajić potpisali su danas Protokol o realizaciji projekta za unapređenje školske informaciono-komunikacione infrastrukture koji, između ostalog, podrazumeva izgradnju bežične lokalne računarske mreže u školama.

Sve promene u školi 1. septembra: Roditelji će morati da se naviknu na ovih nekoliko stvari

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, projekat podrazumeva i povezivanje svih škola optikom na Akademsku mrežu (AMRES), opremanje računarskom i sigurnosnom opremom i razvoj centralizovanih infrastrukturnih i obrazovnih servisa.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kazao je da je sredstvima tog resora i donacijama, tokom leta obezbeđeno "mnogo" računara za škole, a da će od jeseni u 200 škola početi realizacija projekta e-dnevnik.

- Sada imamo problem da nađemo školu koja nema računare, pa smo počeli sa zamenom postojeće sa boljom opremom, a radimo i na sistemu koji će omogućiti deci da u školi koriste tablete - rekao je Šarčević.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Navodeći da se traži najbolji način finansiranja projekta, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da bez primene informatičkog znanja, privreda ni jedne zemlje ne može da bude konkurentna na tržištu.

- Mi, na žalost, imamo 40 odsto populacije bez odgovarajućeg nivoa digitalnih veština. S reformama obrazovnog sistema, hvatamo korak s tehnološkom revolucijom - rekao je Ljajić.

Potpisnici će predložiti vladi formiranje radne grupe kako bi se utvrdili najpovoljniji izvor finansiranja u skladu s Memorandumom o razumevanju koji je Vlada Srbije potpisala s kompanijom "Cisko" i Sporazumom o strateškom partnerstvu koje je zaključilo Ministarstvo prosvete s kompanijom "Huavei".

Rok za realizaciju projekta je 30 meseci.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V-68

    6. avgust 2017 | 17:06

    Ministar nabavlja racunare,a uciteljica sama kreci ucionicu. Ko je ovde lud?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA