Ugledni beogradski profesor mora da plati 150.000 dinara zbog nedolaska na sud, iako mu poziv nikad nije uručen! A to je tek početak (FOTO)

Prof. dr Slobodan Savić ne može da veruje da se to njemu dogodilo i nanelo mu sramotu kakvu, kaže, nije doživeo tokom 34 godine duge karijere

  • 18

Iako je to jutro imao posla u obdukcionoj sali, po prof. dr Slobodana Savića, lekara specijalistu sudske medicine, stalnog sudskog veštaka i redovnog profesora na Medicinskom i Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, došla su tri policajca. Trebalo je da ga sprovedu u Osnovni sud u Mladenovcu na glavni pretres, gde je trebalo da bude ispitan, tvrdi on, u svojstvu veštaka i svedoka.

OVO SU NIKAD OBJAVLJENI DETALJI UBISTVA ZORANA ĐINĐIĆA! Srpski istražitelj OTKRIVA PRAVU ISTINU o zločinu koji je zapalio Srbiju (FOTO)

Prema rečima dr Savića, sve se desilo 1. avgusta, ali on i dalje ne može da poveruje da se to njemu dogodilo i nanelo mu sramotu kakvu, kaže, nije doživeo tokom svoje 34 godine duge karijere. Sudija Vladimir Mirosavić naredio je dovođenje veštaka u Osnovni sud u Mladenovac na pretres, za koji on, kaže, prethodno nije dobio sudski poziv.

Jedan od dvojice optuženih nije se tada pojavio u sudnici, a sudija Mirosavić je prisutne obavestio da dotični nije uredno pozvan. Ovim je, smatra profesor Savić, njegovo prisilno dovođenje na glavni pretres izgubilo svaki smisao.

- U ovom predmetu slična situacija se dogodila i 28. septembra 2016. godine kada sam ja dobrovoljno došao na glavni pretres, a nijedan od dvojice optuženih se nije pojavio, jer navodno nisu bili uredno pozvani, za šta niko nije snosio odgovornost - objavio je dr Savić u svom statusu na Fejsbuku.

Da bi kompenzovao izgubljeno vreme i utrošeni novac za prevoz privatnim automobilom, po povratku u Beograd Slobodan Savić je dostavio sudu račun, napisan u skladu sa cenovnikom koji je tada primenjivan na Institutu za sudsku medicinu, na sumu od 10.634,80 dinara u bruto iznosu, za ukupno 7 sati rada na pripremama za suđenje i dolazak na glavni pretres, a što je uključivalo i troškove prevoza sopstvenim vozilom na relaciji Beograd-Sopot-Beograd.

Osnovni sud u Mladenovcu svoju finansijsku obavezu prema veštaku nije ispunio, a sudija Mirosavić mu je u više navrata slao pozive za dolaske na glavne pretrese, na koje je dr Savić odgovarao dopisima u kojima je svoju nemogućnost odazivanja pozivima opravdavao od ranije zakazanim stručnim i nastavnim obavezama.

Ubrzo je stiglo i rešenje sudije Mirosavića o novčanom kažnjavanju veštaka u iznosu od 10.000 dinara zbog nedolaska na glavni pretres 21. marta 2017. godine, za koji doktor tvrdi, uopšte nije dobio poziv.

- Kako i pored više mojih prethodnih molbi Osnovni sud u Mladenovcu nije izmirio svoje dugovanje prema meni, nisam se odazvao pozivu za glavni pretres 14. juna 2017, a telegramom sam obavestio sudiju Mirosavića da nisam u mogućnosti da se odazovem pozivu zbog neizmirene finansijske obaveze suda. I pored takvog mog postupanja, uskoro sam doživeo izuzetno neprijatno iznenađenje kada sam dobio rešenje sudije Vladimira Mirosavića o mom novčanom kažnjavanju u iznosu od 150.000 dinara, zbog nepojavljivanja na sudu - navodi Savić.

- Meni zaista nije jasno zašto su pravni aršini sudije Mirosavića prema optuženima bili tako blagi, a prema meni kao veštaku tako nemilosrdni - piše dr Savić.

U celoj ovoj tužnoj priči, navodi on, jedinu svetlu tačku predstavlja postupanje radnika beogradske policijske stanice Savski Venac.

Kakav je vaš stav o ovoj priči? Napišite nam u komentaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tihomir

    8. avgust 2017 | 19:22

    Sramota našeg pravosuđa! Napred profesore!

  • M2

    8. avgust 2017 | 19:50

    Ha,ha,pa ne znam da li postoji covek koji ima lepo misljenje o nasem pravosudju. Neradnici koji smisljaju nacin kako sto lakse da dodju do para.

  • Goxy

    8. avgust 2017 | 19:49

    Ne daj se Savkeeeeee!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA