• 22

Autističnog sina Čedomira Antića zbog plača nisu pustili u avion

Muke porodice čuvenog istoričara i 11-godišnjeg Vida na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu

 • 22

Vrata aviona "Er Srbije", u nedelju 6. avgusta, na letu Beograd - Tivat u 17.15, ostala su zatvorena za autističnog dečaka Vida (11), sina istoričara Čedomira Antića, pišu Novosti.

AIR SRBIJA odgovorila na priču da postaje lou kost kompanija

Kako da uštedite 30 evra ako putujete preko Air Serbie

Dečak nije otišao na more, jer su, kako tvrdi njegov otac Čedomir, aerodromski supervizor, lekar i menadžerka leta procenili da Vidovo dugotrajno plakanje može uznemiriti ostale putnike.

Vid je već tri puta, bez ikakvih problema, avionom putovao do znatno udaljenijih odredišta - Tunisa, Turske i Egipta. Nijedna avio-kompanija mu do sada nije zabranila ulaz u avion, niti je postavljala posebne uslove zbog njegovog stanja.

Zato, nezadovoljan ponašanjem osoblja Aerodroma "Nikola Tesla" i kompanije "Er Srbija", dečakov otac, istoričar Čedomir Antić, rekao je za Novosti da je rešio da presavije tabak.

- Zbog ugrožavanja pravne države i ustavom zagarantovanih prava svih građana Srbije, podneću tužbu protiv Aerodroma i srpske nacionalne avio-kompanije. Razlog što je moje dete skinuto sa leta je, kako su objasnili, njegovo uznemirujuće plakanje.

- Naime, tog popodneva došao sam na aerodrom da ispratim suprugu, svoje dvoje dece i njihovu baku na more. Zbog velike gužve, vrućine, čekanja, Vid se u jednom trenutku mnogo rasplakao. Takve okolnosti ponekad kod autistične dece izazovu uznemirenost, ali ona je kratkotrajna i u granicama podnošljivog. Plakao je sedam-osam minuta - kaže Antić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vrlo brzo, po rečima našeg sagovornika, prišla im je supervizorka i pitala da li dete prvi put leti i ima li strah od letenja.

- Odmah sam rekao da je Vid autističan, ali da nije agresivan i da je već nekoliko puta leteo bez ikakvih problema. Istog trenutka odlučila je da mu zabrani da leti, uprkos mojim tvrdnjama da nije neprilagođen takvim situacijama. Predočio sam da time krši Vidova ljudska prava. Zatražila je da ga supruga i ja odvedemo na pregled kod aerodromskog lekara - objašnjava Antić.

Lekar medicine rada im je rekao da dete mora da bude "psihijatrijski pripremljeno". Objasnio je značenje ove sintagme tvrdnjom da je pre leta trebalo da popije lekove za smirenje.

- Da, mnoge autistične osobe primaju lekove za smirenje, ali je preporuka da se oni ne daju deci u razvoju bez velike nevolje. U najtežim Vidovim godinama nikada mu nismo davali lekove za smirenje. Uporno sam zato ponavljao da Vid nije ni agresivan ni opasan, da let traje svega 40 minuta i pitao da li izbacuju i drugu decu koja tokom leta plaču.

Foto: pixabay.com

- Lekar, ipak, ostaje pri svome, a u izveštaju, između ostalog, navodi da je pacijent skinut sa leta od strane supervizora, kao i rečenicu koja me je posebno razljutila: "Rekli su mi da dete ima autizam." Doktor ovim praktično potvrđuje da dete nije pregledao  - kaže Antić.

"ER SRBIJA": DEČAK BIO AGRESIVAN

Iz Kompanije "Er Srbija" žale zbog neprijatnosti kroz koju je pre tri dana prošla beogradska porodica.

- Odluka da se mladom putniku ne dozvoli ukrcavanje u avion doneta je nakon što je postao veoma uznemiren i počeo da se ponaša agresivnije dok je čekao u redu za prijavljivanje na let. Pojedini putnici, koji su takođe čekali u redu, izrazili su zabrinutost našem osoblju, kojem su bezbednost i dobrobit svih na letu prioritet.

Foto: Tanjug/ER Srbija

- Po proceduri, svakog uznemirenog gosta mora da pregleda lekar na aerodromu da bi se utvrdilo da li je u stanju da putuje. Nakon procene doktora, obavestili smo porodicu da njihov član, nažalost, neće moći da putuje, i objasnili procedure o promeni datuma leta. Kao avio-kompanija ophodimo se jednako i nepristrasno prema svim našim gostima  - kažu u "Er Srbiji".

AERODROM NE ODLUČUJE

Prihvat i otpremu putnika na svim letovima avio-kompanije "Er Srbija", na našem aerodromu, obavlja "Er Srbija graund servisis". Svaki avio-prevoznik koji saobraća sa surčinskog aerodroma, u skladu sa svojim internim procedurama, ima pravo donošenja odluka o ulasku putnika u vazduhoplov i prijema putnika na let, koje nisu u domenu rada Aerodroma "Nikola Tesla" - kažu u Korporativnim komunikacijama Aerodroma "Nikola Tesla".

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • seule

  9. avgust 2017 | 12:13

  Sram vas bilo, dragi Vide otici ces ti na more nemoj da se brines. Dragi tata ovo im ne smes oprostiti !!!

  83
  6

  Podelite komentar

 • Bubili

  9. avgust 2017 | 13:18

  Na putu za Tunis jedno dete je plakalo sve vreme valjalo se po podu i dr ali mi nije napamet palo da skrenem pažnju jednostavno po meni moramo biti tolerantniji a pogotovo sa decom sa posebnim potrebama

  77
  7

  Podelite komentar

 • kala

  9. avgust 2017 | 11:23

  Sramota. Zasto ga nisu prvog pustili u avion nego se dete unervozilo cekajuci?

  68
  5

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok