≫ 

Božimir je prvi u kraju imao solarne panele: Sada svi hoće da ih sunce iz Gornjeg Milanovca ogreje (VIDEO)

- Radi mi frižider, TV, sijalice, a može i šporet, po potrebi, sasvim dovoljno struje u ovim drenovačkim brdima, koliko nam treba - kaže Božimir Milosavljević

  • 5

Kada su pre 14 godina Božimir i Stana Milosavljević ostali bez posla odlučili se da se vrate na dedovinu u gornjomilanovačko selo Drenova. Porodična kuća stara više od 200 godina bila je napuštena skoro 4 decenije.

Teslin solarni krov činiće čuda od ove godine: Koštaće manje od običnog, a štitiće kuću i proizvodiće struju

- Vratili smo se na očevinu, živeli smo tu bez struje 10 godina, koristili smo fenjer, lampu - petrolejku i tako smo osvetljavali domaćinstvo - priča Božimir Milosavljević za emisiju 150 minuta.

Oni su pre nekoliko godina petrolejku u svojoj brvnari zamenili solarnim panelima, pa su u tom domaćinstvu prvi put zasijale sijalice.

Printskrin/Facebook:150 minuta

- Ovo je prva kuća koja je osvetljena u ovom kraju, koliko ja znam, na solarnu energiju. Kuća je stara više od 200 godina, taman toliko je bila u mraku - kaže Božimir Milosavljević.

Zbog komšijskih nesuglasica, Milosavljeviće bi uvođenje električne energije, pre tri godine, koštalo 2.500 evra. Zbog toga su odlučili da se oslone na najjeftiniji izvor energije i uložili duplo manje u solarne panele.

- Radi mi frižider, TV, sijalice, a može i šporet, po potrebi, sasvim dovoljno imamo struje u ovim drenovačkim brdima, koliko nam treba - navodi Božimir.

Printskrin/Facebook:150 minuta

Milosavljevići se nisu pokajali zbog svoje odluke, kaoja se, kažu, već isplatila.

- Ja za struju dugujem samo Bogu - kaže Milosavljević.

Starinska kuća često je stecište znatiželjnika iz okolnih sela. Iako su na početku bili nepoverljivi svi bi rado da ih Sunce ogreje.

(Telegraf.rs / Izvor: prva.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija

    12. avgust 2017 | 11:54

    E svaka cast.Prvo jeftino a drugo neka vidi komsiluk kako su mu zapravo ucinili uslugu.Blago onome ko ima selo i ja bih da ga imam.

  • Andjelko

    12. avgust 2017 | 12:38

    Svaka cast za to sto cover moze da ima malo strike. To treba ponuditi onim ljudima na Pestaru sto nemaju struje

  • Sik

    12. avgust 2017 | 12:18

    Sve je super I dobro. Jedino mi nije jasno, zašto panel stoji u blatu a ne na krovu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA