Velika novina u školstvu: Od 1. septembra petaci će imati TRI NOVA PREDMETA, a jedan će ih oduševiti!

Kada je reč o zdravstvenom vaspitanju, ona kaže da je cilj da se u okviru jednog predmeta podiže zdravstvena svest dece, kako bi imali bezbedne i zdrave škole i decu koja će zdravo ozdrastati

  • 16

Učenike petog razreda osnovne škole će od ove školske godine imati i tri nova predmeta: informatiku i računarstvo, fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehniku i tehnologiju, a pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljeković je najavila da će petaci učiti i programiranje.

Debakl na upisu u odeljenja za nadarene: Iako je bilo interesenata, zbog ogromnog problema popunjena samo trećina

Promene u osnovnim školama: Informatika obavezna, od petog razreda se uvode još dva predmeta

- Informatika je bila izborni predmet, tako da su đaci mogli da se opredele za nju, ali od ove godine to će biti obavezan predmet - navela je Nedeljeković.

Informatika će i dalje u šestom, sedmom i osmom razredu biti izborni predmet u narendoj školskoj godini.

On je rekla za Pink da se informatika uvodi kao obavezan predmet u petom razredu u cilju podizanja digitalnih kompetencija odnosno kako bi naša deca išla u korak sa vremenom i na vreme stekla odgovarajuće kompetencije za tržište rada.

- Potrudili smo se da program bude zanimljiv i kreativan i da bude ono što učenici žele, mogu i umeju da rade, ali da nadograđuju svoja znanja. Ne dolaze svi sa istim nivom znanja. Nažalost naša deca se, kada je reč o internet tehnologije i računari, više bave društvenim mrežama u nekim zanimljivim sadržajima, a manje nečim onim što bi bilo zaista korisno. Oni će sada u petom razredu početi da uče programiranje, to je nešto što je veoma ozbiljno i zanimljivo i verujem da će to njima biti izazov i da će oni to uspešno savladati - navela je Nedeljković.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Kada je reč o zdravstvenom vaspitanju, ona kaže da je cilj da se u okviru jednog predmeta podiže zdravstvena svest dece, kako bi imali bezbedne i zdrave škole i decu koja će zdravo ozdrastati.

- Svi mislimo da je to normalno, ali se često susrećemo sa situacijom da dete ne zna šta znači higijena prostora, da se ruke ne peru dovoljno i slično i zato moramo decu da naučimo zdravim higijenskim navikama - rekla je Nedeljković.

Ona je dodala da će sve to biti prožeto i kroz fizičku aktivnost.

Foto - Ilustracija: Profimedia

Ministarstvo zdravlja je ponudilo njihove stručnjake i oni će učestvovati u obukama za sve nastavnike fizičkog vaspitanja, a Nedeljeković je najavila da će te obuke krenuti posle 20. avgusta.

Za učenike petog razreda svi izborni predmeti će biti ukinuti kao takvi, a njihov status će preći u sekcije, dok će obavezni izborni predmeti - veronauka, građansko i drugi strani jezik ostati u tom statusu.

Petaci će od naredne školske godine imati dva časa obaveznog fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, dok će pored toga imati čas i po obavezne vannastavne aktivnosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Н. С

    12. avgust 2017 | 11:40

    Ви нисте нормални. Дефинитивно. Седите безпослени и измишљате. Боље позапошљавајте ову децу која су докторирала ту информатику. То што не знају неке ствари, не значи да треба да им уводите нови предмет. Пети разред је већ тежак сам по себи. Деца добијају наставнике за сваки предмет, немају више учитељицу, то је већ много. Заиста сте се уротили да им узмете и ово мало времена, што им је остало да буду деца. Па бар да онда имају посао кад завше, него ће радити код којекаквих корејаца, за 25 хиљ. А ми ћемо плаћати часове да заврше тај ваш одвратни програм. Нови министар, нове лудости.

  • Sloba Delija

    12. avgust 2017 | 12:33

    E svaka vam cast! Samo opterecujte decu vi besposlicari koji nista drugo i ne znate nego da smisljate gluposti! Neka se deca sto vise opterete i sto teze zavrse skolu pa ce im lakse biti narednih 20 godina na birou za zaposljavanje!

  • Stefan

    12. avgust 2017 | 12:21

    Mislim da to nije u redu. Programiranje je predmet težak koliko i matematika. Treba deci da ponude izbor između npr. programiranja i grafičkog dizajna. Nisu sva deca stvorena za matematiku, neka su bolja u umetnosti i ne znam zašto se u ovoj zemlji toliko forsira matematika. Treba svakome pružiti izbor da uči predmete koji su u okviru njegovih interesovanja i sposobnosti. Deca koja nisu sklona logičkom razmišljanju neće upiti ni dve informacije iz programiranja, a programiranje je jedna od najtežih oblasti gde ne možeš ništa da uradiš ako ne znaš ceo programski jezik i nisi dobar u matematici. Informatika bi s druge strane morala da bude obavezna tokom svih razreda jer živimo u vreme velike nemaštine, a rad preko računara se mnogo plaća. Sva deca znaju da uključe kompjuter i otvore jutjub, međutim na informatici se uče mnogo složenije stvari koje nisu teške, a spremiće decu za doba koje nas očekuje kako se ne bi našla u situaciji svojih roditelja koji pojma nemaju šta je to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA