≫ 

Zdravka je odgojila DŽINOVSKI PARADAJZ od kilo i po: Srcolika biljka ima neverovatan ukus, a ime joj ima posebno značenje (FOTO)

Paradajz smo gajili na čisto prirodan način, reč je o organskom proizvodu iz moje bašte koji sam pažljivo i sa merom uzgajala dok nije potpuno sazreo

  • 10

Porodica Stojanov iz Opova, kraj Pančeva, uspela je ono što retko kom povrtaru polazi za rukom, da uzgaji čudnovati paradajz, srcolikog oblika koji teži neverovatnih 1kg i 550 grama. Paradajz "draga" dobio je svoje ime, jer je seme stiglo od gospođe pod imenom Draga.

Roksanda iz serije "Vojna akademija" ZAISTA POSTOJI! Upoznajte prelepu Pančevku po kojoj je nastao ovaj lik! (FOTO)

Osim veličine, oblika i boje, Zdravka Stojanov vlasnica ovog džinovskog paradajza tvrdi i da mu je ukus nesvakidašnji.

- Paradajz smo gajili na čisto prirodan način, reč je o organskom proizvodu iz moje bašte koji sam pažljivo i sa merom uzgajala dok nije potpuno sazreo. Seme je moja svekrva davno dobila od jedne gospođe pod imenom Draga, pa smo ga krstili i dali mu njeno ime. Ovo seme čuvamo godinama, sušimo ga, a potom ga sejemo. Nismo se nadali ovakvoj proizvodnji, ali s obzirom da pažljivo i sa merom uzgajamo povrće, zadovoljni smo kvalitetom naših proizvoda - kaže nam ponosna vlasnica Zdravka.

Osim paradajza srcolikog oblika, porodica Stojanov već decenijama uspešno se bavi povrtarstvom. Poljoprivreda je deo njihove porodične tradicije, a Zdravka je ovaj posao nasledila dolaskom u muževljevu familiju.

- Suprugovi roditelji su započeli ovaj posao pre nekoliko decenija, a suprug Jovan i ja trudimo se da nastavimo njihovim koracima, uz određene tehnološke novine. Najbitnije je neprestano raditi oko ove biljke. Proces proizvodnje od semena do konačnog finalnog proizvoda je dugotrajan, sejemo ga u male kontejnere, pikiramo u čaše, a tek onda rasađujemo na foliju, sistemom kap po kap - rekla nam je Zdravka.

Foto: Telegraf

Paradajz porodice Stojanov poznat je nadaleko, u celoj Vojvodini, pa i u Beogradu čulo se za paradajz koji se osim veličine, ističe i po prelepom ukusu i mirisu.

Foto: Telegraf

- Prodajemo ga u većim količinima i tada je cena jeftinija, kada se prodaje u manjim količinama onda je cena nešto viša. U Beogradu nam se mušterije čude kada vide naš paradajz, uglavnom nam traže manjeg oblika, ali u selima u Vojvodini rado kupuju ove velike paradajze. Suprug kada je prodavao u Kovačici i Debeljači najpre je prodao ovaj veliki paradajz, znaju u selu šta je kvalitet - kaže nam sa osmehom vredna Zdravka.

Foto: Telegraf

Posao poljoprivrednika danas je težak, bez muke i rada nema zarade, još ako je cela porodica udružena, uspeh ne izostaje.

Foto: Telegraf

- Porodično smo svi uključeni u ovaj posao, mi smo kao mala zadruga, deca nam takođe pomažu, suprug i ja pažljivo ga gajimo, redovno zalivamo, okopavamo, đubrimo i sa strpljenjem čekamo da lepo sazri. Od poljoprivrede se može živeti, ukoliko posvetite vreme i trud proizvodnja je dobra, ali najbitnija je ljubav, sve što se radi sa voljom i sa puno ljubavi uspešno se i finalizuje - pričaju nam Stojanovi.

Foto: Telegraf

U sezoni ova vredna porodica proda i do 400 kilograma paradajza, osim srcolikog, Stojanovima uspevaju i druge sorte koje rastu do neverovatne veličine, pa teže preko jednog kilograma.

Foto: Telegraf

Uglavnom se kupuje za salatu, od njega se pravi kuvani sok, ili kečap, a po neko ga i suši. Srcoliki paradajz od kilo i po, prema rečima vlasnika završio je u Kovačici, a od njega će se napraviti sok od paradajza.

Foto: Telegraf

Sladak i sočan paradajz kakav je i inače u porodici Stojanov, koja sa puno ljubavi radi svoj posao, pa im priroda vraća na najlepši mogući način tako što im daruje srcolike i velike biljke.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    13. avgust 2017 | 15:08

    To je sorta volovsko srce i najbolji je za salatu nije nikakva retkost da dostigne tu velicinu

  • ДУШАН КРАИШНИК Б.ЛУКА

    13. avgust 2017 | 14:59

    Парадајз воловско срце најслађи и најукуснији,, са пасуљем а јојјјјјј

  • Milica

    13. avgust 2017 | 15:08

    Ja Sam odgaila paradaiz od 1650gr.Od sorte vojusko srce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA