≫ 

Svi su se preznojavali od igračica koje su se penjale po stolovima: Mokro u Guči, ali ne od kiše (FOTO)

Svake godine, početkom avgusta, varošicu Guču, gde se festival održava, preplavi veliki broj domaćih i stranih turista

  • 23

Svadbarski kupus, pečenje, prijateljska atmosfera i zvuci trube - tako je, uprkos prohladnom vremenu, izgledalo veče kada su na jednom od najpoznatijih srpskih festivala, Dragačevskom saboru trubača u Guči, proglašeni najbolji.

Zasvirao u Guči posle nesreće: Dejan Petrović slavio život sa 15.000 ljudi (FOTO) (VIDEO)

Oluja, a kod Preljine i grad, kvarili su raspoloženje svima koji su u subotu posle podne krenuli u Guču. Kiša je ipak, na ulazu u ovih dana najpoznatiju srpsku varošicu, sasvim prestala, a tamo - Srbija u malom.

Leskovčani, Beograđani, Čačani, svi su u Guču došli da čuju trubu i probaju čuveni svadbarski kupus.

Kupus je zaista glavna atrakcija i među Srbima i među strancima, rekao je Tanjugu Boško Ðoković iz okoline Ljiga, koji ga u Guči godinama kuva i prodaje.

- Prodajem i pečenje i kupus, ali više ide kupus, i među ''našima'' a i među strancima - kaže on.

Svadbarski kupus, čija porcija je ove godine u Guči koštala 300 do 400 dinara, prema njegovim rečima, kuva se pet do šest sati, a u njega se stavlja junetina, rebra, slanina i mnogo začina.

- Svako po svom stavlja začine, to se ne otkriva - navodi Boško.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prolazeći ulicama Guče, nailazi se, osim na kupus, pečenje i trube, i na upadljivo mnogo stranih turista. Jedan Slovak rekao je da je Sabor veoma poznat u njegovoj domovini i da je hteo i on da dođe da se uveri.

- Ovde je predivno, eksplozija energije, ovde se oseća srce Srbije - kaže.

Među posetiocima, bila je i mlada Beograđanka koja je, iako je sasvim slučajno "završila" u Guči, srećna što je tako.

- Došla sam vozom sa društvom u Požegu, sasvim spontano, a onda taksijem u Guču, nismo planirali da dolazimo, ali sada mi je drago što jesmo - kaže ona.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Organizatori su ove godine odlučili da Guču vrate korenima, da se tamo čuje samo truba, a da ne gostuju, kako je prethodnih godina bio običaj, estradne zvezde.

Samo truba se zaista i čula, i to ne samo onih orkestara koji su se takmičili, već i onih koji to žarko žele.

- Nismo prošli kvalifikacije, ali smo svejedno došli da sviramo makar ovako, za sebe, jer Guča je san svakog trubača - rekao je Tanjugu trubač iz Banatskog Novog Sela koji, iako se nije takmičio, prolaznike je sa svojim orkestrom zabavljao ispred Spomenika trubaču.

Dragačevski sabor, pod sloganom "Truba najbolje zvuči u Guči" večeras se zvanično završio, a sinoć su proglašeni najbolji. Orkestar Bojana Krstića iz Vladičinog hana izabran je za najbolji orkestar 57-og festivala.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Najbolji trubač ove godine je Janko Jovanović iz Požege, a nagradu za najizvornije muziciranje dobio je orkestar Ivana Ðenarića iz Akmadžića.

Zlatnu trubu osvojio je Ivan Jovanović iz Uziča.

Dragačevski sabor, festival trube, jedan je od od najpoznatijih festivala u Srbiji, osnovan 1961. Godine 2005. o njemu je snimljen i dokumentarni film.

Svake godine, početkom avgusta, varošicu Guču, gde se festival održava, preplavi veliki broj domaćih i stranih turista.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA