Poruka Milana iz Niša objasnila sve: Sa fakultetom možeš da budeš gladan, sa zanatom nikada

Milan Zlatković kaže da je satove zavoleo još kao dečak, pored oca Jovana. Slobodno vreme je provodio u njegovoj radnji koja se davne 1970. godine nalazila u ulici Jovana Ristića

  • 9

Milan Zlatković ima malu časovničarsku radnju u Obrenovićevoj ulici u Nišu, zanat je nasledio od svog oca Jovana. Kaže da od svog zanata može normalno da živi i, što je najvažnije - nikada nije ostao gladan.

Mladen (29) je jedini u mojoj generaciji upisao zanat: Svi su mu se smejali, a sada ima lanac mesara u Švajcarskoj i ne zna šta će s parama

Dragana je prva žena u Srbiji koja se bavi ovim zanatom: Jesu mi malo ogrubele ruke, ali snalazim se (FOTO)

Milan Zlatković kaže da je satove zavoleo još kao dečak, pored oca Jovana. Slobodno vreme je provodio u njegovoj radnji koja se davne 1970. godine nalazila u ulici Jovana Ristića. Tada je Milan imao devet godina.

- Volim i da menjam satove, imam ih dosta. Uopšte, volim sve što je vezano za preciznu mehaniku - kaže Milan za Niške Vesti.

Foto: Telegraf

Pokojni otac Jovan imao je još tri sestre, jedna od njih, Zlata, udata Đurđević , takođe je imala časovničarsku radnju koju mnogi pamte "Hronos". Nažalost, ova radnja je zatvorena.

- Skoro cela očeva familija je bila u ovom zanatu, dve sestre, jedan sestrić i ja. Svi smo učili kod moga oca Jovana - svedoči Zlatković.

Zlatković je završio Elektrotehničku školu "Nikola Tesla" i po obrazovanju je tonac, ali kad je trebalo da od oca preuzme vođenje radnje, morao je da ima diplomu časovničara.

ČASOVNIČARI SU MAJSTORI ZA SVE

Milan je jedan period svog života proveo i kao tonac u Radio Nišu, kaže da je to bilo kratko, jer mu se otac Jovan ubrzo razboleo i trebalo je da preuzme radnju.

Oduvek je voleo i automobile, a prvi je od roditelja dobio za 18. rođendan. Kaže uz smeh da je to bilo presudno da ne završi fakultet, ali dodaje, da mu nije žao.

- Sa fakultetskom diplomom u ovoj zemlji možeš ostati gladan, ali sa zanatom nikada. Pre nekoliko godina je kod mene na praksi bila devojka koja je završila medicinu i nije mogla da nađe posao u struci. Ukazala joj se prilika u Danskoj u nekoj starinarnici, ali joj je bila potrebna diploma. Ja sam je naučio svemu što i sam znam. Ne znam da li je uspela i otišla - dodaje.

Foto: Telegraf

Kaže da se najbolji satovi i dalje proizvode u Švajacarskoj. Otac ga je vodio u posetu fabrici "Omega", kao deo prakse.

- Stojim iza toga da "Omega" i dalje pravi najbolje satove. Postoje i rolexi, brajtlinzi, oni imaju ukrase, ali su Švajcarci , ipak, neprikosnoveni i nikada ih niko neće stići - tvrdi Zlatković.

Milan Zlatković se ne žali. Kaže da njegova radnja donosi dovoljno za izdržavanje porodice, a radno vreme je od 10 do 17 sati.

- Od zanata može da se živi. Ne raskošno, ali solidno. Nema crnog mercedesa posle mesec dana. Ali, "jugo" je uvek pun goriva, a može da se izađe i na neku porodičnu večeru. Da nemam radnju, kod kuće bih radio. Uvek ima drugara, komšija, kumova, pa se uzme neka para - rekao je Milan kroz smeh.

Milan je jedan od retkih zanatlija koji ima naslednika. Sa njim u radnji je vrlo često ćerka Katarina koja na jesen polazi u peti razred osnovne škole.

- Da budem iskren, teramo je prvo da uči školu, a zanatu ću je svakako naučiti. To nam je porodična tradicija - završava svoju životnu priču časovničar Milan Zlatković.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/niskevesti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BigFoot

    14. avgust 2017 | 10:28

    I fakultet je zanat, ako znaš da radiš.

  • Gučanka

    14. avgust 2017 | 10:30

    Sve, sve, ali zanat. Bravo za milana. Poznajem takve osobe i sve su zadovoljne.

  • misa

    14. avgust 2017 | 10:36

    Ja se slazem 100% sa ovim. Ma 1000%. Gomila ljudi ima fakultete koji traju 4 godine, a oni ih zavrsili posle 8 ili 10. Ja ih prvi ne bi zaposlio, sta ce mi neko ko realno taj fakultet ne bi trebao ni da ima jer ako zavrsava 10 godina nesto sto traje 4 to ne govori nista dobro o njemu i ako nema neku vezu mene i ne cudi sto ostaje bez posla. U firmi u kojoj ja radim ne uzimaju ljude koji su studirali preko roka, jednostavno ih to ne zanima. To nigde ne pise, nije zvanicno pravilo, ali svi znamo za to nepisano pravilo da tako nekog vecitog studenta nema sanse da prime. Dok imamo dvoje koji su zavrsili i zanat blizak nasoj struci, odlicno rade, u roku su ga naravno zavrsili i data im je prednost u odmosi na nekog sto je zavrsio falultet za 8 godina cini mi se

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA