≫ 

Ozbiljno upozorenje: Za prvih 6 meseci MMR vakcinu primilo tek svako četvrto dete

Epidemiolog Zoran Radovanović upozorava da što je više nevakcinisane dece rizik od epidemije je veći

  • 3

U Beogradu je u prvih šest meseci ove godine MMR vakcinu primilo svega 26,46 odsto mališana od 12 do 15 meseci, a epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je "situacija zabrinjavajuća i da se mora reagovati".

Svađa poznatih srpskih lekara oko vakcinacije: Počelo je na Fejsbuku, nastavilo se na Telegrafu! Ko je u pravu?

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje od 20.768 mališana, koji su planirani za vakcinaciju ove godine, zaštitu od malih boginja, rubeola i zauški (MMR) je primilo 5.496 mališana.

Ukoliko bude nastavljeno takvom dinamikom to znači da će do kraja godine biti vakcinisamo oko 50 odsto mališana, što je pad u odnosu na prošlu godinu za oko 15 odsto.

Da bi se sačuvao kolektivni imunitet, podsećaju epidemiolozi, potrebno je da vakcinu primi 95 odsto mališana. Pojedinačno male boginje mogu da se jave, ali ako je dobar obuhvat vakcinacijom bolest ne može da se širi.

Radovanović upozorava da je situacija u kojoj se Beograd, ali i Srbija nalazi, što se tiče vakcinacije MMR vakcinom kao "građenje lomače", što je više nevakcinisane dece rizik od epidemije je veći.

Pritnskrin: Youtube/Atlas TV Montenegro

- To je kao građenje lomače, treba samo da padne varnica i da se požar razbukti, odnosno da se epidemija raširi. To ne mora da se desi ni ove jeseni, ni na proleće, može za dve, tri godine, ali sa malim obuhvatom vakcinisane dece raste verovatnoća da dođe do epidemije - rekao je Radovanović.

On je podsetio da nije u pitanju samo jedna bolest, već tri - male boginje, rubeole, zauške, te da je neosnovano sejan strah među roditeljima o navodnoj povezanosti MMR vakcine i autizma.

Većina roditelja, dodaje, danas čeka da dete "malo ojača, da progovori" pa tek onda daju MMR vakcinu, a i pedijatri ih u tome uglavnom podržavaju.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

KO JE E. VEJKFILD?

Jedan od glavnih argumenata antivakcinalista je, između ostalog, smatra dr Radovanović, da MMR vakcina prouzrokuje autizam.

- Njihov sveti lik je prevarant Endrju Vejkfild, koji je unapred uzeo skoro pola miliona funti da obmane naučnu javnost povezivanjem MMR vakcine sa autizmom, zbog čega mu je trajno oduzeta licenca. Danas se pouzdano zna da je rizik pojave autizma isti među vakcinisanom i nevakcinisanom decom - objašnjava Radovanović u svom tekstu "Lični stav" u dnevnom listu Danas.

On navodi da antivakcinaliste uopšte ne dotiču ove otrežnjujuće istine već se ustremljuju na Danca P. Torsena, koji je, kao član jednog od mnogih istraživačkih timova, pomogao otkrivanju Vejkfildove prevare.

Foto-ilustracija: Foter/Andwhatsnext

- Tvrdnjom da je izdata poternica za Torsenom, oni odbacuju rezultate više stotina izdavača, nezavisno došlih do istih zaključaka. Nigde u svetu na ovu predrasudama okamenjenu grupu ne ostavlja utisak činjenica da bi bez njihovog pogubnog delovanja do danas verovatno bili iskorenjeni dečja paraliza, male boginje i rubeola jer opasnost od ovih bolesti smatraju propagandom.

PRAVA RODITELJA NISU APSOLUTNA

Osim povezanosti između MMR vakcine i autizma koja nije dokazana, roditelji najviše, ali i ostali zagovornici antivakcinacije pominju pravo na izbor.

- Prvo, roditelji imaju određena prava, ali ona nisu apsolutna. Drugo, po preuzetim međunarodnim konvencijama, dete ima pravo na zdravo odrastanje, nezavisno od zabluda svojih roditelja i treće, neotuđivo je pravo društvene zajednice da se štiti od opasnosti - zaključuje Radovanović.

Foto: Profimedia, CIN

RUMUNSKI SLUČAJ

Naš sagovornik kaže da nije slučajno što je predviđeno da se vakcina daje između 12. i 15. meseca, jer je tada imuni odgovor najbolji, a većina pedijatara male boginje ne doživljavaju kao realnu opasnost, jer ih u praksi nisu videli - nisu imali obolelu decu.

- Skloniji su da relaksirano pristupe propisima i da odlože vakcinaciju ili čak dešava se da podrže roditelje koji su u nedoumici - kaže Radovanović.

Slučaj Rumunije govori sasvim suprotno. U epidemiji malih boginja obolelo je 4.880 ljudi, a umrlo 23 dece.

Radovanović pojašnjava da u nerazvijenim zemljama od malih boginja umre svaki 16 zaraženi, a u razvijenim zemljama jedan na nekoliko hiljada.

Foto-ilustracija: Profimedia

- Međutim, nije u pitanju samo umiranje. Svako hiljadito dete dobije zapaljenje mozga i to vrlo često ostavi trajne posledice. Svako dvadeseto dobije zapaljenje pluća završi u bolnici, što je trauma i za dete i za roditelja - naglasio je on.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut obuhvat vakcinacijom posebno je opao za MMR vakcinu, te je prošle godine tu vakcinu u Srbiji primilo 81 odsto mališana, dok je u Beogradu svega 65, 2 odsto.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xyxy

    14. avgust 2017 | 16:41

    Navedeno je kao moguca posledica primanja vakcine smetnja u psiho-motornom razvoju. Nikakva teorija zavere, niti pojedinci ne stoje iza prica o MMR i autizmzu. Na samoj vakcini je obavestenje. Vratite TORLAK i odvojite vakcine, i nema epidemije...

  • Margit

    14. avgust 2017 | 14:48

    Odvojiti vakcinu od morbila kao ranije a rubeolu I parotitis osvojeno a uhvatili smo se morbila pa ta vakcina izolovana nukada nije davala komplikacije a inace strasno je kada vidite dete lepo odgajeno sve razume a ne govori sta je ljudi to uradjeno sa vakcinama

  • Drifter

    14. avgust 2017 | 16:19

    Boginje se moraju preležati ukoliko dođe do zaraze ja sam bijo davno preležo to smeće I organizam mi je stvorio otpor

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA