Svađa oko groba u Trsteniku: Otac joj je bio komunista, a crkva ne dozvoljava da počiva ispod petokrake

Spor je nastao u aprilu ove godine kada je na grob svog oca Timotija Vasovića doterala spomen obeležje sa petokrakom

  • 20

Nelica Grujić iz Trstenika ni posle četiri meseca nije uspela da svom ocu Timotiju Vasoviću postavi spomen obeležje na groblju u Novom Pazaru.

Kada sam video da su preturali po grobu mog sina, drugi put sam umro: Otac iz Obrenovca neutešan jer su lopovi otvorili Ivanov sanduk

Komunista Vasović sa ovog sveta je otišao prošle godine u maju bez pratnje sveštenika i sa željom da na spomeniku ima zvezdu petokraku

Ipak, poslednja želja ne može da se ispuni - ne dozvoljava SPC, prenosi "Danas".

Kako navode iz SPC, Grujićeva je htela da postavi spomenik "koji odudara od standarda propisanih za nadgrobne spomenike", a hteli su da dozvole postavljanje "neutralnog horizontalnog obeležja ali ne i vertikalnog, jer bi odudaralo od propisanih tipova spomenika".

Spor između Grujićeve i SPC nastao je u aprilu ove godine kada je na grob svog oca Timotija Vasovića doterala spomen obeležje sa petokrakom.

- Problem je u tome što spomenik koji hoću da postavim ocu ‘odudara’ od pet modela koje je propisala Crkvena opština za Novi Pazar. Na svima njima je krst, druga obeležja ne mogu. Druga obeležja mogu, ali samo da budu postavljena horizontalno - navodi Grujićeva.

Foto: Wikipedia/ Flag designed by Đorđe Andrejević-Ku

Iz SPC ističu da "ne postoji nijedan validan razlog da se njoj dozvoli ono što se ne dozvoljava drugima, da se umesto skladno uređenog groblja dozvoli jedan galimatijas i haos i konstatuje se da je "pozivanje na član 21 Ustava Republike Srbije krajnje licemerno, jer ovaj predmet nema nikakve veze sa verom i neverovanjem".

- Za pomoć sam se obratila povereniku za ravnopravnost i još čekam odgovor. Na odluku Gradskog veća Novog Pazara žaliću se i Upravnom sudu, a ako bude potrebno žaliću se i Strazburu - navodi Grujićeva i kaže da je za pravljenje spomen obeležja uložila 2.000 evra, a da spomenici koji su "propisani" koštaju tri hiljade evra.

Ranije je protojerej Tomislav Milenković rekao da je Vasovićeva porodica bila "blagovremeno obaveštena o uslovima sahranjivanja i modelima spomenika".

Foto: Profimedia/AFP

- Svako može da se deklariše kako god hoće, ali se mora poštovati ono što je Crkvena opština za svoje zemljište predvidela. Jedino rešenje i kompromis na koji smo spremni u ovom slučaju je da se postavi horizontalna ploča, na kojoj će pisati ime pokojnika, bez dizanja nadgrobnog spomenika. To smo i njegovim ćerkama rekli krajem novembra prošle godine - naveo je sveštenik Milenković.

Nijedna strana ne odustaje od svoje odluke. Nadgrobna ploča sa petokrakom "leži" na groblju već četiri meseca i neizvesno je kada će biti postavljena.

(Telegraf.rs/Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    15. avgust 2017 | 12:26

    nema niko pravo da odredjuje kako ce da izgleda spomenik osim rodbine pa tako ni SPC

  • Sasa

    15. avgust 2017 | 12:24

    Beda od drzave u kojoj crkva propisuje zakone

  • Robin Hud

    15. avgust 2017 | 12:26

    Sramota ! SPC glumi ssta?da li to znaci nove "ergele" mercedesa, dvorova, biznisa, lepih primanja koje im obezbedjujemo iz budzeta koji mi punimo, a oni trose. Istrazivanja su pokazala da samo kroz tzv.crkvene prodavnice se obrne nekoliko stotina miliona eura godisnje i to sve bez PDV-a. Kada ste dobili racun, ili bilo sta drugo sto lici na racun i od krstenja ( 60 eura ), vencanju ili prilikom kupovine svecca? Parafinski biznis godisnje vise desetina miliona eura. I onda se igraju Boga!!! Oni ne dozvoljavaju da se postavi spomenik ! Sa kojim pravom, bre ? Sa kojim pravom !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA