Branko (34) je svojim umećem oduvao Amerikance, a pod njihovim bombama je odrastao: Danas je cenjen u celom svetu (FOTO)

Branko Milutinović je sa prijateljima osnovao kompaniju za video-igre "Nordeus"

  • 2

Branko Milutinović (34) otišao je iz bombardovane Srbije, ali ne zadugo, vratio se i kreirao fudbalsku igricu, koja je daunloudovana više od 170 miliona puta. Ovako o Branku, osnivaču i predsedniku IT kompanije "Nordeus" iz Beograda, piše njujorška agencija Blumberg.

Murinjo na Marakani! Slavni Portugalac reklamirao najuspešniju srpsku igricu! (VIDEO)

Dok je Branko Milutinović odrastao u Beogradu sirene za vazdušnu opasnost su malo-malo prekidale fudbal koji je igrao sa drugarima.

- Kad čuješ sirenu, imao si oko 5 do 10 minuta da dođeš do skloništa - kaže Milutinović, sada 34-godišnjak. - Gledaš s prozora i vidiš rakete kako idu dole i gore, pa onda čuješ eksploziju. Bilo je kao u filmovima.

Bombardovanje se završilo 1999. godine, a vodilo je padu s vlasti bivšeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića, ali je produženi konflikt ostavio doveo ekonomiju zemlje do sunovrata.

Printksin: Youtube/Startit

Milutinović, koji je uživao u svemu što ima veze sa kompjuterima, bio je dobar u školi i stigao do master diplome iz programiranja. Onda, kao mnogi drugi ambiciozni mladi Srbi, napustio je zemlju kada mu se ukazala prva prilika.

Branko je u Kopenhagenu radio u korporaciji Majkrosoft. Posao je bio dobar, ali mu nije pričinjavao zadovoljstvo i jedva je čekao da se vrati kući da bi bio uz bolešljivog oca.

Branko i njegovi prijatelji s fakulteta, Ivan Stojisavljević i Milan Jovović, odlučili su 2009. godine da napuste Majkrosoft i vrate se u Srbiju.

Printksin: Youtube/Startit

Udružili su ušteđevinu i osnovali kompaniju za video-igre Nordeus. Verovali su da će im novac trajati godinu dana i da potom mogu da nađu posao kao programeri.

- Nismo to uradili da bismo se obogatili. Želeli smo da živimo od programiranja igrica - kaže Branko.

S prijateljima je napravio fudbalsku igricu Top eleven koja je skinuta sa interneta više od 170 miliona puta i postala kultna širom sveta. Učesnici formiraju timove i biraju i razmenjuju igrače, poput menadžera prvoligaškog kluba.

Printksin: Youtube/Startit

Već posle godinu dana igrica je postala najpopularnija na Fejsbuku. Mnoge druge kompanije za aplikacije ostvarile su veliki uspeh i nestale, ali Top eleven se širi.

Spada među 10 najuspešnijih aplikacija u sedam zemalja, a naročito je omiljena u Evropi, jugoistočnoj Aziji i Latinskoj Americi.

- Njegov uspeh je neverovatan, a dolazi sa prostora na kojima to ne biste očekivali - iskren je Kristijan Ernandes, koji je bio izvršni direktor u kompanijama Gugl i Fejsbuk.

Printksin: Youtube/Startit

Kompanija je mala i uspešna, pa osnivači mogu da rade šta god žele: da odu na kolektivni godišnji odmor na grčkom ostrvu ili da godinama rade na ambicioznoj igrici koja treba da se pojavi ove godine, pa čak i da postanu jedan od najvećih dobrotvora Srbije.

Branko se ove godine udružio s prijateljima iz Majkrosofta i kompanijom za mapiranje genoma Seven Bridges Geonomics oko inicijative Digital Serbia kako bi podstakao razvoj IT sektora.

Branko je oženjen i ima dvoje dece, a živi u stanu iznad majčinog.

Pogledajte kako izgleda raditi u "Nordeusu":

Kompanija Nordeus zauzima nekoliko spratova moderne poslovne zgrade u centru Beograda, gde rade srpski stručnjaci i više od 30 ljudi iz SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke... Oni imaju sve pogodnosti kao i zaposleni u Silicijumskoj dolini. Ketering, sladoled i supe svima su na usluzi.

Lokalni restoran priprema 40 tegli ajvara mesečno za Nordeus. Pored sale za konferencije je zombi u prirodnoj veličini, a u posebnoj prostoriji su simulatori automobila i naočare za virtuelnu stvarnost.

(Telegraf.rs / Izvor: bloomberg.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA