Sećate li se pomračenja iz 1999? Srbija je bila pusta, u Užicu nigde žive duše, niko nije smeo da izađe iz kuće (VIDEO)

Da nije sve bilo tako organizovano kao sada, sećaju se oni koji su pratili pomračenje sunca u Srbiji, 1999. godine

  • 8
Pomračenje sunca Foto: AP/Tanjug

Sinoć se dogodilo pomračenje Sunca, ali ovaj put ono nije moglo da se prati sa našeg područja, s obzirom na to da u vreme kada je došlo do pomračenja, u našoj zemlji je već pao mrak.

Milioni Amerikanaca posmatrali pomračenje Sunca, među njima Tramp i Melanija: Biznis prodaje zaštitnih naočara procvetao (FOTO)

Zato je oko 12 miliona stanovika Severne Amerike uživalo u potpunom pomračenju Sunca koje se u istoriji ove države nije dogodio čak 99 godina. Predsednik SAD, Donald Tramp i njegova supruga Melanija gledali su pomračenje zajedno sa milionima Amerikanaca.

Da nije sve bilo tako organizovano kao sada, sećaju se oni koji su pratili pomračenje sunca u Srbiji, 1999. godine. Tada su se u svim medijima zastrašivali ljudi da ne izlaze tog dana napolje, i da se zatvore u svoje kuće:

"Preporučuje se građanima da spuste roletne na prozorima i da se udalje od prozora, kako ne bi pogled nesvesno, a bez zaštitnih naočara uputili prema Suncu. Ko ne mora, posebno deca i stariji, ne treba da izlaze iz kuće za vreme pomračenja niti da posmatraju pojavu -čulo se na svim televizijima i razlasima"

Ovako su glasili saveti Saveznog ministarstva za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, kao i Hidrometeorološkog zavoda i Instituta za očne bolesti KCS koje su uputili građanima Srbije uoči pomračenja Sunca 11. avgusta 1999. godine.

Foto: AP/Tanjug

Građani Srbije su se te 1999. godine, zastrašeni savetima tadašnjih zvaničnih institucija, zabarikadirali po kućama, a samo "najhrabriji" su se osmelili da izađu na ulice.

One su širom Srbije bile zastrašujuće puste, kao pred "sudnji dan", zbog čega sa ove distance čitav događaj pre može da se opiše kao "pomračenje uma", a ne Sunca.

Najbizarnije od svega, svakako je bilo uputstvo navedenih institucija kako se treba ponašati dok traje pomračenje, kao i eventulanih posledica: ubrzan rad srca, grčenje u želucu, pojačan svrab kože, nagli skok krvnog pritiska, povećanje nivoa šećera u krvi, učestalo mokranje.

Naravno, čitavo upustvo čitalo se i na Dnevniku RTS, neposredo pre 11. avgusta te godine.

Nasuprot ne samo nauci i logici, već i čitavom nizu zakona i propisa, te srede ništa nije radilo - od državnih ustanova, banaka, pa do supermarketa, a JAT je otkazao sve letove u periodu od 8.30 do 14 časova.

Na internetu i dalje postoji video snimak koji svedoči o strahu Užičana koji skrivali od pomračenog Sunca.

Pogledajte taj video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • malina

    22. avgust 2017 | 10:13

    moja majka je tada zatvarala kapke na prozorima, struju ugasila itd. ja odem u varosicu i sedim sa dva konobara i gledam u nebo. eto, 18god kasnije i dalje sam ziv. odlican primer sta propaganda moze sve da ucini od coveka

  • Maxi

    22. avgust 2017 | 10:03

    Kako su nas napravili ludima onda...

  • notorious

    22. avgust 2017 | 10:16

    Ja zaglavio taj dan u Užicu, nije ni jedan bus išao 4 sata!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA