• 25

Da bi Srbi opstali, skoro svaka druga žena mora da ima troje dece

Demografske probleme Vlada će pokušati da reši Strategijom za podsticanje rađanja, u kojoj je jedna od najvažnijih stavki usklađivanje rada i roditeljstva

  • 25

Ministarka Slavica Đukić Dejanović izjavila da očekuje da za pet godina u Srbiji bude poboljšan natalitet i da za pet godina bude više beba u Srbiji.

Ubiće nas bela kuga: U Srbiji svake godine 35.000 ljudi manje

Strategija za podsticanje rađanja je na doradi, navela je ona za televziiju N1 i dodala da država mora da bude obazriva i realna kad su u pitanju pronatalitne mere.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, očekuje da za pet godina broj rođnih beba na 1.000 stanovnika bude veći od sadašnjih devet.

Prosečna starost u zemlji je 43 godine, što nas svrstava u stare nacije, rečeno je nakon konstitutivne sednice Saveta za populacionu politiku. Ona je ukazala da samo 40 opština u Srbiji ima pozitivnu migraciju, odnosno u njima neko želi da živi.

Demografske probleme Vlada će pokušati da reši Strategijom za podsticanje rađanja, u kojoj je jedna od najvažnijih stavki usklađivanje rada i roditeljstva.

Đukić Dejanović kaže da je od 2008. godine, kad je doneta Strategija, urađeno malo. U prilog tome istakla je da se Savet prvi put, od formiranja 2008, sastao juče.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Istakla je da zadatak koji su postavili nije samo posao Vlade, već celog društva, da čitav civilni sektor treba da te ideje širi dalje.

- Ozbiljan je problem što nas po prirodnom priraštaju ima 35.000 manje svake godine i 15.000 po osnovu spoljnih migracija - navela je.

Na sednici Saveta smo odlučili da je potrebna revizija Strategije, eksperti treba u roku do 90 dana da dopune i izmene neke delove, rekla je Đukić Dejanović. Ona kaže da je ta strategija bila dobra, i da se sada radi samo dopuna. Problem je bila primena.

Govoreći o niskom natalitetu, rekla je da finansije nisu presudne za to što se porodice ne odlučuju za više dece, napominjući da pojedine skandinavske zemlje imaju slične probleme, iako nemaju probleme s novcem.

Đukić Dejanović kaže da su od 2008. godine Vlade "prolazile", i nisu se bavile tim pitanjem, a sada je drugačije, jer kad je utvrdjeno da je broj rođenih beba 2016. bio najniži do tada, i da je nakon tog podatka premijer odlučio da se jedan segment u Vladi bavi tim pitanjem. Kaže da ima političke volje, ali da ona mora da se pretoči u svest običnog čoveka, jer bez toga nema efekata.

Foto: Profimedia/National Geographic

Mi u ovom momentu imamo 52 odsto žena sa jednim detetom, a da bi došlo do obnavljanja, potrebno je da 11 odsto žena u reproduktivnom periodu ima jedno dete, 44 odsto dvoje dece, 45 odsto troje.

Ministarka kaže da je istraživanjem koje je urađeno, na 126.000 zaposlenih, utvrdjeno da 330 testiranih poslodavaca i preko 5.000 radnika ne koristi zakonske mogućnosti koje imaju jer o njima nisu informisani.

- Na zakonodavnom planu moramo tražiti rešenje za to i tu će ministar finansija i premijerka, koja je predsednica Saveta, biti sigurno korisni za to - navela je Đukić Dejanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Marko

    Globalizacija !

  • Marina.

    Eeee drzavo,pametna si,nagradi svaku majku koja je rodila troje i vise dece trajnom nadoknadom a ima i vise od 20.godina staza. Zasluzila je!!!!!!!!!!!

  • Lav

    Imamo ih cetvoro. Pomoc niotkuda. Drzava je maceha i tako je i smatramo. Radim sve da uputim poslednje zbogom nikad boljoj Srbiji koja je pobedila u svim bitkama...u novijoj istoriji.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima