Ovo su sve promene u školama koje nas očekuju od 1. septembra

Mnoge od njih treba da preveniraju često ponavljane greške od ranije

  • 5

Osim što će kao i svake godine započeti štrajkom prosvetnih radnika, ova školska godina doneće niz novina od kojih će mnoge biti drastične, počev od uniformi koje će učenici biti obavezni da nose, novog načina polaganja mature, rada sa policajcima, do oni manje radikalnih poput vraćanja informatike među obavezne predmete.

VAŽNA VEST ZA ĐAKE: Policajci će školarcima držati časove

Đačke uniforme od septembra u najmanje sto škola u Srbiji: I biće ih još!

Najsvežija je odluka da od 1. septembra 1.300 aktivnih i penzionisanih pripadnika MUP-a jednom mesečno drži časove četvrtacima i šestacima o prevenciji nasilja, narkomaniji i alkoholizmu, bezbednosti na internetu i zaštiti od požara.

Druga svežija odluka je nedavna najava ministra prosvete Mladena Šarčevića da će već od naredne godine mala matura biti snimana kamerama u svim školama.

- Neće biti dozvoljeno da se koriste mobilni telefoni i slikaju pitanja. Ideja je da se matura snima, a te snimke niko neće da zloupotrebi, jer nam je namera krajnje dobra, da deca nešto nauče, a ne da se ispit položi prepisivanjem, telefonom - rekao je ministar nedavno.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Dugo se spekulisalo o tome da li će uniforme biti vraćene u škole. Za sad je 50 odsto osnovnih škola pristalo na ovaj predlog, a po svemu sudeći će i ostale biti prinuđene da usvoje ovaj predlog.

Osim što će se ovom merom poraditi na većoj jednakosti učenika, doći će i do promene programa velike, nacionalne mature.

- Državna matura predstavlja spoj srednjeg i visokog obrazovanja. Novi način upisa na fakultet stupiće na snagu 2020./21. Gimnazijalci će polagati opštu maturu, u stručnim školama stručnu, a u umetničkim, umetničku maturu - dodao je ministar.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Iako je godinama bila izborni predmet, mnogi su glasali za to da se informatika vrati u sve škole kao obavezan predmet. Isto je uradila i susedna Hrvatska.

- Današnja deca ne smeju da budu kompjuterski neobrazovana. Đaci će učiti programiranje, informatičku pismenost i modernu tehnologiju. Kompjutere za sve škole smo uspeli da nabavimo uz pomoć Evropske banke, sopstvenih sredstava i donacija od brojnih kompanija - otlrio je Šarčević.

Mnoge gorepomenute odluke naišle su na odobravanje u javnosti, a kakve će rezultate da daju, ostaje nam da vidimo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ВЕРА

    25. avgust 2017 | 22:25

    Промене које још треба да се десе су да оцена из верске наставе уђе у просек, да је бројчана, а вероучитељи да буду запослени за стално. Зар за то није крајње време?

  • Вера

    25. avgust 2017 | 19:51

    Промене које још треба да се десе су да оцена из верске наставе уђе у просек, да је бројчана, а вероучитељи да буду запослени за стално. Зар за то није крајње време?

  • Alexa

    24. avgust 2017 | 22:40

    Neznate vi sta hocete, pitam se sta ce da izmislite za sledecu skolsku godinu!!!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA