≫ 

KRKOBABIĆ NASTAVLJA MISIJU SPASAVANJA SELA: Zadruga u opštini Lebane dobila 12,5 miliona dinara

Ugovor je potpisan sa direktorom zemljoradničke zadruge "Bumbara Cekavica" Jovicom Nikolićem, i predsednikom opštine Lebane, Zoranom Ilićem

  • 1

Ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić, potpisao je danas ugovor o dodeli podsticajnih sredstava u iznosu od 12,5 miliona dinara Zemljoradničkoj zadruzi "Bumbara Cekavica" iz opštine Lebane.

DA SELJAK POSTANE GOSPODIN: Nedosanjani san Zaharija Trnavčevića, u režiji Milana Krkobabića

Ugovor je potpisan sa direktorom zemljoradničke zadruge "Bumbara Cekavica" Jovicom Nikolićem, i predsednikom opštine Lebane, Zoranom Ilićem.

Sredstva su, poručuju iz ministarstva, namenjena za povećanje proizvodnje i plasman poljoprivrednih proizvoda, izgradnju plastenika na površini od dva hektara, nabavku dodatne opreme za plastenike, kao i za proširenje obima poslovanja zadrugara i otvaranje novih radnih mesta.

– Poljoprivredno zemljište je jedinstven, neponovljiv resurs Republike Srbije i mora da bude dostupno našim ljudima.

Misijom da vratimo stari duh i poverenje u zadrugarstvo probudili smo Srbiju, od Vojvodine, istoka i zapada do juga naše zemlje – rekao je Krkobabić nakon potpisivanja ugovora.

On je kazao da će se posebna pažnja posvetiti obnovi, kako je rekao, stuba zadrugarstva, štedno-kreditnih zadruga.

Ministar Krkobabić rekao je, da je nedavno razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o ideji da se mladim bračnim parovima koji ostaju da žive i rade na selima ustupi na besplatno korišćenje do 50 hektara obradivog zemljišta i po 10.000 evra podsticajnih sredstava.

Foto: Pošta Srbije

Uslov je, kazao je ministar, da zemlju obrađuju.

Predsednik opštine Lebane Zoran Ilić istakao je da ljudi koji imaju dobar projekat i udružuju se, mogu da računaju na konkretnu pomoć.

Jovica Nikolić, direktor "Bumbara Cekavica", obećao je da će za tri meseca ministar Krkobabić moći da ugleda dva nova hektara plastenika u toj zadruzi, a da će robu skladištiti uz pomoć novog viljuškara, koji je, kažu, poklon vlade.

Zadruga u Cekavici, koja se u Jablaničkom upravnog okrugu svrstava u devastirana područja, osnovana je 2008. godine.

Sedam zadrugara i 50 kooperanata iz pet okolnih sela godišnje proizvedu 500 tona paradajza, 150 tona krastavaca i oko 250.000 komada zelene salate, kažu u ovoj zadruzi.

Objašnjavaju da se proizvedena roba izvozi u Rusiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, a da deo stigne i do domaćih kupaca.

Do kraja ove godine, navode iz resornog ministarstva, planirano je da se iz Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja, zadrugama u Srbiji bespovratno podeli 200 miliona dinara, a u naredne tri godine 25 miliona evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • СЕНОВИЋ

    28. avgust 2017 | 08:01

    Е још д се укључи у борбу за наталитет.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA