U Srbiji ima čak 12 slučajeva groznice Zapadnog Nila: Opasna boljka se vratila

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana na teritoriji Srbije krajem jula 2012. godine

  • 0

Do 25. avgusta na teritoriji Srbije registrovano je 12 potvrđenih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, navedeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U ovim delovima Beograda ste najugroženiji od virusa Zapadnog Nila

Od potvrđenih slučajeva, osam je prijavljeno na teritoriji Grada Beograda, tri u užnobanatskom okrugu i jedan u Severnobačkom okrugu.

Kako se navodi, do 24. avgusta registrovano je 37 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u Grčkoj, gde su bila i dva smrtna slučaja, troje obolelih u Italiji, šest u Rumuniji, četiri u Austriji, dva u Mađarskoj i četiri slučaja u Izraelu.

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana na teritoriji Srbije krajem jula 2012. godine i reč je o sezonskom oboljenju koje se prenosi ubodom zaraženog komarca.

Period inkubacije traje od dva do 14 dana i većina osoba (80 do 90 odsto) inficiranih virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti.

Foto: Tanjug/AP

Kod malog procenta zaraženih osoba (10 do 20 odsto) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i uvećanim limfnim žlezdama.

Kod 0,2 odsto obolelih mlađih od 65 godina, i kod dva odsto pacijenata starijih od 65 godina, može se razviti neuroinvazivni oblik bolesti, koji zahteva bolničko lečenje.

Simptomi tog oblika su glavobolja, ukočen vrat, dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gracanin

    28. avgust 2017 | 16:58

    Hvala puno na prskanje ove godine! Moglo se normalno zivi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA