U petak počinju konjičke igre, a nagradni fond je neverovatnih 8,1 milion dinara!

Centralni program manifestacije, koju će otvoriti predsednik države, održaće se 2. i 3. septembra, uz kasačke, galopske i preponske trke, ljubičevski višeboj i daljinsko jahanje

  • 0

U petak počinje tradicionalna manifestacija "Ljubičevske konjičke igre", koja je proglašena za nacionalni brend i predstavlja zaštitni znak Požarevca. Ovogodišnje igre otvoriće predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

NOVI HIT NA INTERNETU: Pogledajte kako se ispalio srpski gradonačelnik (VIDEO)

Ceremonija otvaranja počeće defileom centralnim gradskim ulicama, u kojem će učestvovati ljubičevski višebojci, policijska konjica, mali voltižeri i kostiminirani likovi iz požarevačke istorije. Pred početak parade, prošlogodišnji "ljubičevski vitez", Marko Marković, vratiće vitešku sablju sa ugraviranim natpisom "Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti" gradonačelniku Banetu Spasoviću, koji će je u nedelju uveče, na gradskom hipodromu, uručiti novom pobedniku.

Centralni program LjKI održaće se tokom vikenda, 2. i 3. septembra, uz kasačke, galopske i preponske trke, ljubičevski višeboj i daljinsko jahanje.

- Nagradni fond za učesnike konjičkih trka povećan je u odnosu na prošlu godinu i iznosi 8,1 milion dinara, što je najveći fond u regionu i od kako postoji ova manifestacija - rekao je gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U takmičarskom programu naći će se po šest galopskih i kasačkih trka, dok će se višebojci nadmetati za titulu ljubičevskog viteza. U subotu, kada su na programu polufinalna takmičenja, ulaz na hipodrom biće besplatan, a u nedelju, za vreme finala, ulaz će koštati 300 i 1.000 dinara.

U petak, posle otvaranja igara, na Trgu oslobođenja održaće se koncert Zdravka Čolića. Očekuje se da će ovaj muzički spektakl pratiti više od 20.000 Požarevljana i gostiju iz svih krajeva Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Aleksandar Vučić je generalni pokrovitelj ovogodišnjih LjKI i počasni predsednik Organizacionog odbora ove manifestacije. Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da su LJKI najlepša spona između tradicije, stvarnosti i budućnosti.

Foto: Milena Đorđević

Selaković je istakao i da je uveren da će i oblast Donjeg Podunavlja, čija je ulazna tačka, gledajući od zapada ka istoku, Braničevski okrug i Požarevac sa svojim LJKI i Viminacijumom, ali i opštine poput Velikog Gradišta, Golubca, Majdanpeka, Kladova završno sa Negotinom doprinositi u naredom periodu još više razvoju turizma u Srbiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pre dva dana vladi Srbije upućen je predlog o formiranju organizacionog odbora, narednih, 55. Igara.

- Već u ovoj godini, još dok ove nisu okončane, mi počinjemo da se spremamo za naredne igre. To je pokazatelj ozbiljnosti i grada Požarevca i Republike - rekao je Selaković.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA