Porazne plate medicinskih sestara i tehničara u Srbiji: Rade po smenama sa najosetljivijim ljudima (FOTO)

Noćna smena sestrama i tehničarima, koji su često i u ulozi kafe kuvarica, plaća se 390 dinara, a rad nedeljom, takođe, po smeni, svega 260

  • 73

Medicinske sestre i tehničari, koji su na prvoj liniji fronta u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, primaju platu u uznosu od svega 30.000 dinara. Otud ni ne čudi činjenica, što ovaj zdravstveni kadar u razmerama egzodusa napušta Srbiju i odlazi trbuhom za kruhom u Nemačku i druge zemlje.

One su omiljene medicinske sestre u Beogradu: Mališani ih obožavaju, svojom plemenitošću ozarile su Tiršovu (FOTO)

NEĆE IMATI KO DA NAS LEČI: Čak 60 odsto specijalista pred penzijom!

Ovo osoblje, koje je htelo to ili ne, uvek na udaru pacijenata nedostojno je plaćeno i za rad nedeljom i u noćnoj smeni, a prilikom obračuna zarada i sistematizacije nije prepoznato ni njihovo visoko obrazovanje.

Noćna smena, naime, sestrama i tehničarima, koji su često i u ulozi kafe kuvarica, plaća se 390 dinara, a rad nedeljom, takođe, po smeni, svega 260.

S tim u vezi Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije 25. avgusta uputio je pismo predsednici Vlade Ani Brnabić zahtev za isplatu jednokratne pomoći medicinskim sestrama i tehničarima.

U zahtevu je taksativno navedene kolika su primanja i dodaci za njihov noćni i nedeljni rad.

Foto: Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije

Ističe se i da zaustavljanje odliva medicinskih sestara i tehničara moguć samo uz veću materijalnu podršku zaposlenima i poboljšanje uslova rada.

- Bez namere da licitiramo oko iznosa jednokratne pomoći, očekujemo poziv na razgovor, dogovor i rešenje - jasna je u pismu upućenom premijerki Ani Brnabić, predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije Dragica Ćurčić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hambalaahambalaa

    1. septembar 2017 | 18:54

    Iskreno velika je sramota za kolike plate rade zdravstveni radnici u Srbiji. I ja sam ih osudjivao zbog neljubaznosti i govorio da nista ne rade. Medjutim brat mi se zaposlio u jednoj bolnici u Bg-u video sam koliko su im zapravo plate male u odnosu na sve ono sto rade. On radi sa visom skolom za 34 hiljade a ja sa srednjom za 80. Vise puta sam mu rekao da batali sve i ode za Nemacku ali on nece jer voli Srbiju i ne zeli da je napusta. Pitanje je samo dokle tako?

  • Danijela

    8. oktobar 2017 | 23:21

    Zasto bi ih zaustavljali u egzodusu kad ih ima na kilo u zemlji. Ako im je mala plata neka slobodno idu u Nemacku i Norvesku,ima ovde ljudi koji rade sa medicinskom skolom u marketima za 20-ak hiljada sa jednim ili dva slobodna dana u toku meseca. Tako da SRECAN IM PUT. Kafe kuvarice,ma ne jos ce i kafu da im kuva neko.

  • Nepismena

    1. septembar 2017 | 20:07

    Stvarno je neverovatno da narod toliko nije obavesten,zaposleni u zdravstvu nemaju pojima kolika im je cista plata,jer je uracunat regres i topli obrok(a i ta prisjedinjenja su nepoznata)tako da je vec godinama klasican lopovluk zaposlenih u zdravstvu,a o ovom nezakonitom otimanju koji traje koliko godina nemam reci,sve je toliko pinizavajuce i porazavajuce,zasto se ovo trpi i dokle?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA