• 6
 ≫ 

Knez Miloš je vladar sa najviše potomaka u Evropi: Direktna krvna loza izumrla je sa njegovim sinom Mihailom, a evo šta je bilo sa ostalom decom

 ≫ 

Čovek koji je bio na čelu zemlje i to u dva navrata imao je tu nesreću da njegova direktna krvna loza izumre već sa njegovim sinom Mihailom

 • 6

Miloš Obrenović  je od svih evropskih vladara imao najviše potomaka u skorijoj istoriji. Srpski knez je imao čak 16 dece, osmoro zvanične i osmoro vanbračne. Čovek koji je bio na čelu zemlje i to u dva navrata imao je tu nesreću da njegova direktna krvna loza izumre već sa njegovim sinom Mihailom.

OBRENOVIĆI VS KARAĐORĐEVIĆI! Vožd je BRUTALNO UBIJAO TURKE, a knez Miloš lukavo sarađivao s njima, ko je bio bolji?

ZBOG NJEGA, SRBIJI JE PRIPOJENO JOŠ ŠEST GRADOVA: Knez Miloš je ovim naterao Turke da prošire granice naše države!

Obrenovići su vladali Srbijom 75 godina. Nakon ubistva Miloševog sina Mihaila, presto su ipak nasledili potomci njegovog brata Jevrema.

Knez Miloš se ženio samo jednom u 24. godini. Oženio je osam godina mlađu Ljubicu Vukomanović i par je ostao zajedno sve do njene smrti 1843. godine. Za nešto manje od četiri decenije Ljubica i Miloš dobili su osmoro dece - četiri dečaka i četiri devojčice - Petra, Petriju, Jelisavetu (Savku), Gabrijelu, Mariju, Milana, Mihaila i Teodora, piše dnevno.

Foto: Wikipedia/StevanTodorovica

Četvoro dece je umrlo u detinjstvu, a Milan u ranoj mladosti. Petrija i Jelisaveta su se udale i imale svoje porodice, a Mihailo koji je na kraju i nasledio presto, imao je samo vanbračnog sina.

I sudbina Miloševe vanbračne dece bila je uglavnom tragična. Zvanično, imao ih je osam i to od osam ljubavnica iako je moguće da je u kneževom životu bilo i više žena.

Prva Miloševa ljubavnica koju je istorija upamtila bila je prelepa Petrija, žena Hadži-Prodanovog brata Mihaila. Ona je Milošu 1819. rodila ćerku koju je nazvala Velika, ali je devojčica umrla nekoliko godina kasnije u epidemiji velikih boginja.

Foto: Wikimedia

Zorica Janković, istoričarka i kustoskinja Istorijskog muzeja Srbije je u tekstu u magazinu Vreme od pre nekoliko godina navela da je drugo vanbračno dete - Mariju, Milošu rodila izvesna Stanka koju je, zbog Ljubičinog pritiska, knez na kraju morao da uda.

Nakon nje Miloš je upoznao Jelenku, mladu Turkinju koja je do 1811. bila u haremu Milenka Stojkovića. Ona je 1826. knezu rodila sina Gavrila i time učvrstila svoj položaj na dvoru. Miloš se sa njom pojavljivao i u javnosti, na veliku žalost supruge Ljubice koja međutim, tu nije mogla ništa. Bolešljivi Gavrilo nije dugo živeo – umro je 1828. godine ne napunivši dve godine, a po oprobanom metodu, Miloš je Jelenku udao.

Četvrto Miloševo vanbračno dete bio je sin Teodor, rođen najverovatnije u Beču 1842. godine. Njegova majka zvala se Danica, a šokantna je činjenica da joj je ovo ime dao upravo Miloš nakon što ju je kao devojčicu od 13 ili 14 godina kupio kao roblje na carigradskoj pijaci. I ovaj knežev sin je umro, a njegovu majku Miloš je udao.

Foto: Wikipedia/Анастас Јовановић

Sumnja se da je Milivoje Petrović Blaznavac, srpski general i predsednik vlade, bio Milošev vanbračni sin. Pričalo se da ga je knez dobio iz veze sa jednom sluškinjom koju je kada je bila trudna, udao za Petra iz Blaznave. Milivoje Petrović Blaznavac podgrevao je ovu teoriju jer je na taj način napredovao u državnoj hijerarhiji.

Iako je u tom momentu već bio zašao u neke ozbiljne životne godine, Miloš, zagazio u šestu deceniju života dobio je još dvoje vanbračne dece - sina Aleksandra Gustava sa Franciskom Hitenberg i ćerku Mariju sa devojkom koja je radila kao posluga u njegovoj bečkoj kući. Obe ljubavnice je isplatio, a šta je bilo sa decom nije nam poznato.

Slična je sudbina još jedne Miloševe ćerke. Iz veze sa bečlijkom Marijom Graf rodila se Marija Klara, a zna se samo da je njena majka primala novčanu pomoć na ime ćerkinog školovanja.

Poslednje vanbračno dete Miloš je dobio 1857, kada je već imao 77 godina. Sina Milana mu je rodila Ruskinja Marija, ali ni to dete nije dugo živelo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • samo sloga srbina spasava +

  5. septembar 2017 | 19:29

  eee ovo volim da procitam ,,,jedan srbski vodja koji je u teskim vremenima umeo da vodi zemlju okupiranu turskom imperijom ,nesto slicno danas radi gospodin vucic u slicnim okolnostima

  33
  64

  Podelite komentar

 • Vojislav

  5. septembar 2017 | 21:41

  To sa decom i njegovim direktnim potomcima i majskim prevratom baca sumnju u teoriju zavere

  10
  3

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA