≫ 

Banatski vinogradi odoleli su suši i tropskom letu: Iđoš vrvi od berača grožđa, Srbija će imati vrhunsko vino (FOTO)

Vinova loza voli toplo vreme

  • 0

Ekstremno visoke temperature praćene nedostatkom padavina, ozbiljno su ugrozile rataraske kulture na području Banata. Toplo i sušno leto ipak nije svakoj kulturi naškodilo, vinogradi u okolini Kikinde dobro su podnoli sušu, te se očekuje dobra berba - zaključeno je na susretima vinara i vinogradara koji je nedavno održan u Iđošu, nadomak Kikinde.

"Seljački parti" za pamćenje: Mokrinčani obarali rekorde u starim srpskim igrama, a jedna disciplina oduševila je sve (FOTO)

Evo šta se dobije kad se spoji 50 kg pasulja, 100 kg suvog mesa i Kikinda (FOTO)

Tradicionalan skup vinogradara u organizaciji “Šasle” iz Iđoša okupio je ljubitelje vinogradarstva i stručnjake koji su se složili u oceni da je sušna godina, bez vlage, ipak uticala na rod grožđa , ali da su vinogradi ipak izdržali tropske temperature. Isa Panić iz udruženja “Šasla”, istakao je da vinova loza voli toplo vreme, ali da se ovako ekstremna godina ne pamti:

-  Vinograd je izdržao koliko je mogao, oni koji su na brežuljcima lošije su podneli sušno leto, dok vinogradi nešto niže zasađeni na peskovitom terenu, odlično se drže. Godina jeste loša za sve, pa ne možemo reći da je idealna ni za vinogradare, ali ipak zadovoljni smo rodom - kaže Panić.

Zbog nedostatka vode i vlage baš u vreme formiranja zelenih bobica na vinovoj lozi, zaključujemo da je i ona pretrpela veliku štetu-ocenio je profesor vinogradarstva Đorđe Paprić.

- Bobice su zbog nedostatka vlage ostale sitnije,takođe zbog manjka padavina i kvalitet će biti lošiji. Da bi došlo do formiranja šećera mora biti vode, dok druge materije koje čine kvalitet grožđa, kao što su aromatične neće biti zastupljene u tolikoj meri da bismo dobili dobru sirovinu, kvalitetno vino - smatra on.

Foto: Milan Jovanović

Prema procenama stručnjaka berba je počela nešto ranije, a očekuje se prinos od oko dva kilograma po čokotu.

Ipak, neki vinogradari smatraju da je godina dobra za proizvodnju vina. Milan Jovanović, vinogradar iz Kikinde koji je završio sa berbom svoga vinograda, smatra da je ovo godina “velikih vina”.

Foto: Milan Jovanović

- Prinosi će biti niži, ali i to zavisi od sorte. Rod je umanjen i do 20 odsto po parceli,međutim, s obzirom da smo imali "zdravu" godinu pa nam zaštita biljaka

pesticidima i fingicidima skoro nije ni bila potrebna, zadovoljni smo. Cena groždja je sasvim pristojna, pa kao vinogradar ipak ocenjujem ovu godinu kao odličnu za proizvodnju vina.

Jovanović koji se dugi niza godina bavi vinogradarstvom, objašnjava da ko priželjkuje vino za masovnu prodaju i traži "tone za male pare" on nikako ne može da bude srećan i takvi kažu da je ovo loša godina.

Foto: Milan Jovanović

- Ovo je dedinitivno godina “velikih vina” jer toliko šećera i savršene arome obećava. Ko je pratio, pa grožđe obrao u optimalnom roku, pa mu kiseline u grožđu nisu preniske, taj zaista može da očekuje vino izuzetnog kvaliteta.

Jovanovićev voćnjak ove godine pretrpeo je veliku štetu. Od deset hektara voća, nije ga ostala ni za pekmez:

Foto: Milan Jovanović

Stara poslovica kaže "ni u suši gladi ni u kiši roda" upravo tako i ova godina, voće, je obrao grad, ali zato grožđe zaslužuje sve pohvale-ističe vinogradar koji je pre nekoliko dana na svom porodičnom imanju u društvu porodice i prijatelja obrao vinograd koji mu je doneo dobar prinos,a samim tim uskoro i dobro vino.

Vinogradi na teritoriji Kikinde prostiru se na dvadeset hektara, a najviše ih je u Iđošu gde se svake godine tradicionalno održavaju susreti vojvođanskih vinara i vinogradara, kao i “Dani vina” .

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA