Vakcine protiv gripa su spremne: Epidemiolozi očekuju najveći nalet gripa do sada!

Sudeći po najavama, i ove godine možemo očekivati jači virus gripa

  • 0

Država je ove godine kupila 242.256 doza vakcina protiv gripa. I ove godine, kao i prethodnih tender za nabavku dobio je Institut "Torlak", koji će osim uloge dobavljača, biti i distributer, zadužen da cepiva isporuči svim zdravstvenim ustanovama do 2. oktobra.

Subotičanka Maja odbila da joj vakcinišu sina - zbog toga dobila kaznu od 20 dana zatvora!

Ona će u domove zdravlja biti dopremljena već početkom oktobra, a sa vakcinacijom građana krenuće se već nakon desetak dana. Vakcine su namenjene za besplatnu zaštitu najugroženije kategorije stanovništva - dece, trudnica, starijih od 65 godina, hroničnih bolesnika.

Građani će biti zaštićeni takozvanim split vakcinama "vaksigrip" proizvođača Sanofi-Paster, u pojedinačnim dozama, koje su kupljene po ceni od 543,14 dinara, što je sa PDV ukupno oko 145 miliona dinara za ceo kontingent.

Sudeći po najavama, i ove godine možemo očekivati jači virus gripa, s obzirom na to da epidemiološki podaci pokazuju da je njegova aktivnost na visokom nivou na južnoj hemisferi, gde trenutno traje epidemija.

Foto: Milena Đorđević

Besplatnu vakcinu i ove godine dobiće sve osobe koje žive u centrima za negu starijih lica i osobe koje ih neguju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu sa bolesnicima, svi stariji od 65 godina, plućni, srčani, bubrežni i endokrinološki hronični bolesnici, zaposleni u vojsci i policiji.

Vakcinacija protiv gripa veoma je važna, pogotovu za hronične bolesnike. Njena efikasnost je preko 80 odsto.

Takođe, epidemiolozi savetuju da ne postoji nijedan razlog zašto se trudnice ne bi vakcinisale. Vakcina se preporučuje od 14. nedelje trudnoće, posebno onim trudnicama kojima će treći semestar biti u vreme očekivane epidemije, a to je kod nas najčešće februar i mart.

Foto-ilustracija: Profimedia

Svi ostali građani, koji ne spadaju u rizičnu kategoriju, ukoliko žele mogu da se vakcinišu, ali cepivo moraju da plate, odnosno da ga kupe u apoteci ili u nekom od zavoda za javno zdravlje.

Za grip je još rano, ali su oktobar i novembar meseci kada je pravo vreme da se primi vakcina, da bi se stvorio imunitet. Pojava gripa, tek se očekuje krajem godine.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA