≫ 

MINISTAR TRIVAN PRVI PUT OTVORENO: Ono što jedemo je u direktnoj vezi sa sterilitetom kod mladih

- Lično verujem da je ono što unosimo kao hranu u organizam dobrim delom razlog za tu vrstu problema - pojasnio je Goran Trivan

  • 3

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan upozorio je da Srbija ima ozbiljan problem s kvalitetom zemljišta i da zato mora da se izvrši sanacija postojećeg zagađenog tla.

SVE NAS JE MANJE: Zastrašujuće veliki broj parova ne može da ima decu! Evo o čemu je reč

- To je ogroman posao i jedan od najvažnijih, jer nam od kvaliteta zemljišta direktno zavisi kvalitet hrane koju jedemo - rekao je on u razgovoru za Novosti i postavio jedno od ključnih pitanja: Kakva je hrana koju jedemo?

Da Trivan nije pretereno optimističan, pokazuje njegova konstatacija da je u celom svetu jedan od najvećih zagađivača poljoprivredna proizvodnja, pre svega zbog erozije zemljišta i hemijskih supstanci koje se koriste za zaštitu biljaka.

- To je slučaj i u Srbiji. Zbog toga imamo nekvalitetno zemljište, što utiče na kvalitet hrane. Ja nisam srećan zbog kvaliteta onoga što znam da jedemo. Nije za paniku, ali to je važno pitanje. Da li neko razmišlja o tome zašto mi imamo toliko prisutan sterilitet među mladim ljudima? Lično verujem da je ono što unosimo kao hranu u organizam dobrim delom razlog za tu vrstu problema - pojasnio je on.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ministar je dao i savet šta bi trebalo da se preduzme kako bi smo se vratili drugačijoj proizvodnji.

- Potrebno je da ne zagađujemo namirnice koje jedemo, jer tako zagađujemo nas same. To je krug u koji smo ušli i iz koga se teško izlazi - zaključio je Trivan.

Daljinac

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    10. septembar 2017 | 16:15

    Samo sto ta nezdrava hrana nije od nase zemlje. Mi veliku vecinu svega sto proizvedemo izvozimo jer se postize dobra cena, a onda za manju cenu uvozimo iste proizvode samo ko zna kakvog kvaliteta! Sve sto se proizvede u Srbiji na nasim njivama nekoliko puta je kvalitetnije nego iz bilo kog dela razvijene Europe!

  • Iva

    10. septembar 2017 | 21:05

    Onog trenutka kada se pocelo sa primenom savremenih pesticida tada je trebalo obuciti seljake kako i koliko se koristi. Nas seljak je prost, kontrole ne postoje,nema zadruga pa nemaju gde ni da pitaju, i sve zanima samo profit. Poznato je da seljaci imaju odvojene baste gde gaje samo za sebe, ono sto prodaju na veliko ne jedu.Kad vidim kako muzu krave i koze a da pre toga ne operu vime i ruke...Prljavi smo do zla boga.

  • Aleksandar

    10. septembar 2017 | 21:59

    Kako se ovo lako resava?Iq 60 ne treba vise!Imas setvenu strukturu(znas sta sadis na kojoj njivi).Po njoj dibijas dozvilu da kupis hemikalija u poljoprivrednoj apoteci i ambalazu da vratis!!!!!kid nas mogu fa kupim hemikalija danotrujem pola evrope bez da me neko pita a zasta ce ti to???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA